Cazul unei companii olandeze de electronice a ridicat vălul privind eludarea măsurilor europene anti-Putin.
Publicitate
În urmă cu câteva zile, poliția olandeză a arestat un antreprenor care a continuat să vândă echipamente electronice Rusiei, încălcând sancțiunile UE, care au blocat exportul către Moscova de componente tehnologice care ar putea fi folosite și în scopuri militare.
O verificare rapidă a unei baze de date a ONU, realizată de către ziarul Volkskrant, a arătat că, odată cu sancțiunile vânzările acestor tipuri de produse din Olanda către Rusia au trecut de la o valoare lunară de 21 de milioane de dolari la 27 de milioane de dolari.
Și asta datorită unei rețele comerciale care, trecând prin Serbia sau Turcia, ajunge în statele aliate ale Moscovei, precum Kazahstanul. Acum, tocmai Țările de Jos sunt cele care solicită UE să reprime cazurile de evaziune fiscală care reduc impactul sancțiunilor occidentale asupra Rusiei.
Potrivit ministrului olandez de Externe, Wopke Hoekstra, Bruxelles-ul ar trebui să înființeze un organism care să monitorizeze aplicarea măsurilor punitive împotriva Moscovei. Astfel de sancțiuni ”sunt ocolite la scară masivă”, a spus Hoekstra, potrivit Europa Today.
”Avem în prezent o capacitate insuficientă în UE de a analiza, coordona și promova noi sancțiuni, motiv pentru care aș dori să înființăm un sediu de sancțiuni la Bruxelles, care să vizeze combaterea evitării”, a explicat ministrul.
Haga a întocmit o propunere care a primit deja sprijinul Germaniei, Franței, Italiei și Spaniei. În centru se află crearea unui nou organism de supraveghere care să permită statelor membre ”să pună în comun informații și resurse cu privire la eficacitatea sancțiunilor și la evitarea acestora”.
Acest organism ar trebui să întocmească mai întâi o listă a sectoarelor și a fluxurilor comerciale cu cel mai mare risc de evitare. Companiile din aceste sectoare, continuă Hoekstra, ”vor fi obligate să includă clauze de utilizare finală a produselor exportate în contractele lor, pentru ca produsele lor să nu ajungă în mașina de război rusească”.
Nu este prima dată când problema evitării sancțiunilor iese în prim-plan. Recent, SUA au avertizat companiile din țările partenere, inclusiv cele europene, cu privire la posibile represalii împotriva celor care încearcă să ocolească restricțiile comerciale cu Moscova.
Secretarul de stat Antony Blinken, în călătoria sa în Turcia, ar fi exprimat dezamăgirea Washingtonului față de Ankara, care ar fi devenit platforma comercială folosită de companiile occidentale pentru eludarea sancțiunilor. Italia, de exemplu, și-a crescut în 2022 exporturile către Turcia cu peste 30%, iar potrivit unor analiști, o parte din această creștere este legată de produsele cu destinația finală Rusia.
În luna mai 2022, Comisia UE fusese oarecum prevăzătoare, propunând introducerea unei infracțiuni specifice UE pentru cei care încalcă sancțiunile. Dar propunerea a fost blocată de statele membre, preocupate de o măsură văzută ca o ingerință a Bruxelles-ului în sistemele lor penale naționale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu