Ucraina a exportat aproape 18,1 milioane de tone de cereale până acum în sezonul iulie 2022/iunie 2023, în scădere cu 29,6% faţă de cele 25,8 milioane de tone livrate peste hotare în acelaşi stadiu al sezonului precedent, arată datele publicate de Ministerul Agriculturii al Ucrainei.
Publicitate
Datele Ministerului Agriculturii arată că Ucraina a exportat până acum peste 6,9 milioane de tone de grâu, 9,7 milioane de tone de porumb şi 1,5 milioane de tone de orz, potrivit Agerpres.
După o blocadă de aproape şase luni, provocată de invazia rusească, porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost deblocate la finalul lunii iulie, conform acordului dintre Moscova şi Kiev, intermediat de ONU. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că acordul a permis Kievului să exporte aproape 13 milioane de tone de produse agricole.
Guvernul de la Kiev se aşteaptă în acest an la o recoltă de aproximativ 51 milioane de tone de cereale, în scădere faţă de nivelul record de 86 milioane de tone în 2021, din cauza randamentelor mai scăzute şi a pierderii de teritorii.
Citește și:
Președintele turc a subliniat că încercările țărilor occidentale de a preda lecțiile umanității, ignorând în același timp suferința oamenilor din Africa, este o rușine.
Turcia și Rusia au convenit să aprovizioneze gratuit țările care au nevoie de alimente, a declarat vineri președintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit TASS.
”În timpul discuțiilor noastre cu președintele rus, Vladimir Putin, am convenit să livrăm cereale gratuit către țările care au nevoie. Ne vom asigura că navele pentru cereale în vrac ajung în țări care suferă în prezent de o criză alimentară severă și de foamete”, a accentuat liderul turc.
Potrivit lui Erdogan, acesta a discutat despre inițiativă și cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres. În plus, președintele și-a anunțat intenția de a ridica problema aprovizionării cu alimente către țările africane la viitorul summit G20 de la Bali.
Erdogan a subliniat că încercările țărilor occidentale de a preda lecțiile umanității, ignorând în același timp suferința oamenilor din Africa, este o rușine. Totodată, el a remarcat că Turcia nu este surprinsă de mentalitatea și comportamentul Europei, pe care nu le acceptă.
Pe 2 noiembrie, președintele Putin a anunțat că, în cazul în care se va retrage din acordul cu cereale, Rusia este pregătită să furnizeze cereale celor mai sărace țări. El a subliniat în mod deosebit faptul că tranzacția cu cereale a fost realizată sub pretextul asigurării intereselor securității alimentare a celor mai sărace țări, dar doar 4% din cereale le-au fost livrate de pe teritoriul Ucrainei. El a asigurat, de asemenea, că Rusia nu va interfera cu furnizarea de cereale din Ucraina către Turcia în viitor.
Șase nave de marfă încărcate cu cereale au părăsit porturile din Ucraina în urma reînnoirii acordului de cereale de la Istanbul, a declarat joi ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar.
"După reluarea inițiativei de cereale, șase nave au părăsit porturile ucrainene. Astfel, numărul navelor care au părăsit porturile s-a ridicat la 426, iar cantitatea de cereale transportată a depășit 9,7 milioane de tone", a spus Akar, potrivit Almayadeen... Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu