O numeroasă delegație condusă de deputatul Nicu Fălcoi a efectuat o vizită în Indonezia în vederea extinderii colaborării dintre industriile de apărare, având în vedere că România a exportat anul trecut armament în valoare de 19 milioane de dolari și a importat echipamente în valoare de peste 100 de milioane de dolari.
România și Indonezia au relații diplomatice încă din 1950, deci de peste 70 de ani, în ultimul timp, relațiile economice dintre cele două țări au fost foarte reduse.
”Am fost foarte surprins. Ei văd în România ceea ce ar trebui noi să vedem, pentru că se întâmplă de multe ori ca noi se ne vedem mai rău decât de văd alții, o ancoră în Uniunea Europeană în NATO. Ei văd în România un stat important și am văzut asta la cel mai înalt nivel și cred că și noi românii ar trebui să tratăm Indonezia cu mai multă atenție”, a spus deputatul în cadrul emisiunii Punctul Militar de la Defense Romania.
În ceea ce privesc schimburile comerciale dintre cele două țări, ”Indonezia are un rol foarte important în Asia. Este o țară din G20 cu peste 270 de milioane de locuitori și eu cred că ar trebui să ne intereseze. Mai ales că schimburile comerciale dintre cele două țări, în ultimul timp, au fost net în defavoarea României. Exporturile României ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns! A fost undeva la 19 milioane de dolari anul trecut. Este o valoare de schimb între două companii mai răsărite nu la nivel dintre două state. Ei au exportat spre România undeva la peste 100 de milioane de dolari. Prin urmare de vreo cinci ori mai mult decât am trimis noi”.
Deputatul român, membru în comisia de Apărare este de părere că ”de la anul lucrurile acestea să se schimbe și situația să fie total diferită cel puțin din punct de vedere al exporturilor românești. Eu cred că acestea vor crește exponențial.”
Primele contracte ar putea fi semnate cel mai târziu anul viitor cu ocazia BSDA, a spus Viorel Manole, președintele Patromil, mebru al delegației.
”Industria de apărare din România este formată din două componente: de stat și privată. Componenta privată se mișcă ușor, este flexibilă, lucrează pe profit. Are comenzi, este în top mondial în acest moment în ceea ce privește tehnologia, iar componenta de stat a rămas la stadiul de acum mulți, mulți ani de zile. Noi avem nevoie să aducem și această componentă la nivelul componentei private. Vrem ca și această componentă, de sub umbrela Romarm, să vină și să fie un concurent real pe piața mondială. Adică să nu mai aștepte doar de la Statul Român sau de la Armata Română să primească niște comenzi”, a mai spus politicianul.
”Până la urmă nici Armata Română nu este obligată să dea aceste comenzi la această componentă de stat dacă nu îndeplinește niște standarde. Ori pentru asta este nevoie de restructurare. Clar! Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a început această restructurare. Trebuie să avem oameni competenți în fruntea acestor instituții de stat, prin concursuri deschise și nu prin numiri politice și atunci, cu siguranță, lucrurile vor sta cu totul și cu totul altfel. Pentru că această componentă de stat are nevoie de flexiblitate ca și componenta privată. Eu cred că se vor observa schimbările și într-un viitor nu foarte îndepărtat vom putea vorbi de inteprinderile de stat din industria de apărare să fie pe profit”, a mai spus deputatul membru și în comisia de control al SIE
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu