Expoziţia "Atilla Bartis. Pe insule", care aduce în prim-plan experienţele de viaţă şi poveştile din spatele imaginilor realizate de artist pe Insula Java, va fi vernisată marţi, de la ora 19,00, în Rotonda Auditoriumului Muzeului Naţional de Artă al României.
Publicitate
Potrivit unui comunicat al MNAR, transmis AGERPRES, la eveniment vor fi prezenţi directorul MNAR, Liviu Constantinescu, directorul Institutului Balassi - Institutul Maghiar din Bucureşti, Kosa Andras Laszlo, Brendus Reka, director în cadrul Oficiului Primului Ministru al Ungariei, precum şi istoricul de artă Petranyi Zsolt, curatorul expoziţiei.
Propuse de autor sub titlul "Pe insule", "operele se leagă de Insula Java, de acel mediu unde artistul trăieşte şi creează (ca şi la Budapesta) într-o mare parte a timpului său, dar nu sunt fotografii documentariste", afirmă Petranyi Zsolt, citat în comunicat.
"Lumea acestei insule îndepărtate nu este pentru Bartis un loc exotic, pe care-l prezintă celor de-acasă ca pe o curiozitate, ci un teren al purelor experienţe de viaţă. Este locul unei existenţe şi al unui mod de gândire dispărute din Europa deja de ani buni, unde apropierea dintre om şi natură profită încă de puterea elementară, originală a miticului", adaugă Petranyi.
Bartis Attila este mai bine cunoscut din ipostaza de scriitor, în ultimele trei decenii dedicându-se cu predilecţie scrisului, însă activitatea sa fotografică a început înainte de cariera literară. A studiat fotografia, iar portretele sale au atras atenţia criticilor încă din anii '90.
Noua expoziţie de fotografie contemporană maghiară găzduită de Muzeul Naţional de Artă este cea de-a doua manifestare înscrisă în parteneriatul MNAR cu Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucureşti, după ce, în anul 2018, publicul bucureştean a avut ocazia să admire operele artistului Korniss Peter, care a prezentat în special fotografii documentare inspirate de activităţi din viaţa satului de astăzi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu