Expoziţia "Ferdinand şi Maria. Regii Marii Uniri", vernisată la Muzeul Naţional de Artă a României

Expoziţia "Ferdinand şi Maria. Regii Marii Uniri" a fost vernisată joi la parterul Galeriei Naţionale de la Muzeul Naţional de Artă a României.

În cadrul expoziţiei sunt prezentate o suită impresionantă de portrete, cele mai multe dintre ele oficiale, ale celor două personalităţi istorice, realizate în perioade diferite atât de artişti autohtoni, precum Miliţa Pătraşcu, Ipolit Strâmbu, Costin Petrescu, Nicolae Vermont, cât şi de artişti străini, printre aceştia numărându-se Philip de Laszlo, Alfred Schwartz, Albertine Ruprecht.

Liviu Constantinescu, directorul MNAR, a precizat că data vernisajului expoziţiei nu a fost aleasă întâmplător.

"Astăzi, 18 iulie, se împlinesc 81 de ani de când Regina Maria a trecut în nefiinţă. În data de 20 iulie, cu 92 de ani în urmă, Regele Ferdinand îşi încheie viaţa pe acest pământ. Între aceste două momente noi am ales să deschidem această expoziţie. Este o expoziţie dedicată celor două personalităţi care şi-au pus amprenta şi au trăit nişte momente decisive pentru formarea statului român, au suferit, s-au bucurat, au încurajat, au luptat alături de poporul român pentru îndeplinirea unor obiective fundamentale pentru naţiunea română", a spus Constantinescu.

Directorul MNAR a precizat că expoziţia îşi propune "să fixeze în memoria colectivă imaginea lor ca oameni în diferite ipostaze şi la vârste diferite".

"Veţi avea ocazia să vedeţi portrete, care în marea lor majoritate sunt portrete oficiale, cu toate caracteristicile unui portret oficial, începând de la ţinută, decoraţii, veşminte, însemnele regale, coroane, atitudine, precum şi busturi oficiale, portrete pe care îi prezintă pe cei doi la diferite vârste, înainte de a deveni regi, apoi în timpul regalităţii şi, ulterior, în ultima jumătate a vieţii", a menţionat Constantinescu.

În cadrul expoziţiei pot fi văzute, de asemenea, un album de schiţe în acuarelă ale Reginei Maria, reprezentând studii de flori, elemente geometrice şi simbolice care atestă preocuparea acesteia pentru limbajul decorativ specific momentului Art Nouveau, precum şi o suită inedită de fotografii şi colaje cu articole din ziare de epocă din arhiva sculptorului Alexandru Severin.

Alina Petrescu, curatorul expoziţiei, a afirmat că evenimentul îşi doreşte să-i prezinte pe Regele Ferdinand şi Regina Maria ai României într-o dublă ipostază - întemeietori ai României Mari şi patroni ai artelor.

"Implicarea regilor României în evoluţia artelor plastice a creat în perioada interbelică o efervescenţă artistică fără precedent şi a condus la crearea unui veritabil program naţional de reînviere a tradiţiei bizantine şi de reinterpretare a acesteia prin prisma noilor principii ale modernităţii", a spus Petrescu.

Expoziţia poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10,00 - 18.00. Intrarea este liberă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel