Vezi în articol despre ce expoziție este vorba.
Grecia a deschis publicului, miercuri, o expoziţie cu peste 1.100 de artefacte, de la statui până la jocuri şi jucării, descoperite într-un cartier antic al Atenei.
Artefactele, descoperite la baza Acropolei, unde se află Partenonul, au fost recondiționate și sunt incluse într-un loc cunoscut în Grecia drept "muzeul de sub muzeu". Acest sit va fi deschis publicului începând cu data de 26 iulie.
Obiectele de zi cu zi, de la recipiente de depozitare și vase de gătit până la instrumente de țesut și ace, reflectă viața locuitorilor de-a lungul a 4.500 de ani, a anunțat Ministerul Culturii din Grecia.
Vestigiile cartierului pe care s-a construit Muzeul Acropole prezintă un ansamblu de străzi, cu locuințe dotate cu încăperi largi, curți, băi și ateliere. Acestea sunt deschise publicului din 2019.
"Amplasată la marginea sudică a sitului arheologic, (expoziţia) se integrează armonios în călătoria vizitatorului, contribuind la înţelegerea vieţii de zi cu zi a oamenilor", a afirmat ministrul Culturii, Lina Mendoni.
Mai mult de 1,5 milioane de turiști vizitează în fiecare an Muzeul Acropole, care se întinde pe o suprafață de 14.000 de metri pătrați. Acest muzeu are rolul de a oferi o conexiune vizuală cu Partenonul și alte temple de pe Acropola din Atena.
Grecia a solicitat în repetate rânduri British Museum să returneze definitiv sculpturile vechi de 2.500 de ani, pe care diplomatul britanic Lord Elgin le-a îndepărtat din templu în 1806, într-o perioadă când Grecia era sub stăpânirea Imperiului Otoman.
Mendoni a afirmat că noul muzeu reprezintă locul perfect pentru adăpostirea în totalitate a Partenonului. "Acest muzeu constituie cadrul fizic şi conceptual optim pentru scoaterea în evidenţă, interpretarea şi înţelegerea capodoperelor sale", a declarat oficialul, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu