Istoria manuscriselor pierdute', care cuprinde manuscrise inedite din arhiva proprie, fotografii, cărţi, reviste şi imagini video, se va deschide marţi, de la ora 14,00, la sediul din Strada Nicolae Creţulescu al Muzeului Naţional al Literaturii Române.
Vernisajul este precedat de o conferinţă de presă la care vor participa Ioan Cristescu, manager (director general) al MNLR, scriitoarea Mariana Sipoş, iniţiatoarea proiectului expoziţional, Nicolae şi Alexandru Preda, fiii scriitorului, cărora le vor fi înmânate manuscrise considerate până acum dispărute.
După conferinţă, în Sala Perpessicius, va fi proiectată o selecţie din filmele documentare realizate de Mariana Sipoş în urma investigaţiilor privind moartea scriitorului. În cartea sa, Dosarul 'Marin Preda' (Viaţa şi moartea unui scriitor în procese-verbale, declaraţii, arhive ale Securităţii, mărturii şi foto-documente), Mariana Sipoş menţiona: 'moartea lui Marin Preda, ca şi viaţa lui, continuă să stârnească semne de întrebare, nu numai printr-un mister de roman poliţist, legat de circumstanţele în care s-a produs, ci mai ales prin contextul social-politic în care scriitorul a trăit mai bine de o jumătate de secol.
(...) Nimeni nu s-a întrebat însă dacă a existat un proces penal, dacă a existat sau există un dosar Marin Preda de cercetare penală. Ei bine, acest dosar există'. 'În urmă cu 41 de ani, la 16 mai 1980, lumea literară, şi nu numai, era zguduită de anunţul morţii fulgerătoare a scriitorului Marin Preda. Acesta a fost mereu un 'personaj' incomod, fiind obişnuit să-şi spună răspicat opiniile.
Protejat de soliditatea talentului său, reuşeşte să fie nu doar un scriitor curajos, ci şi un om de atitudine', precizează sursa citată. Eveniment-pilot în perspectiva manifestărilor organizate în cadrul Centenarului Marin Preda din anul 2022, expoziţia va putea fi vizitată până pe 8 iunie, cu programare, precizează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News