EXCLUSIV  Expoziţii de neratat la Teatrul Naţional din Bucureşti

Expoziția de fotografie „Elementele Naturii”, realizată de ASR Principesa Sofia a României


Miercuri, 26 aprilie, la ora 19.00, în foaierul Sălii Media a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, aripa dinspre hotelul Intercontinental, va avea loc vernisajul expoziției de fotografie Elementele Naturii, realizată de Alteţa Sa Regală Principesa Sofia a României

Publicitate

Expoziţia cuprinde 50 de peisaje fotografice realizate de Principesa Sofia, în Franţa, în Bretania, în ultimii doi ani, prin care Alteţa Sa Regală ne dezvăluie frumuseţea naturii şi a mediului în care trăim.

În deschidere vor lua cuvântul: ASR Principesa Sofia, Ion Caramitru, directorul general al TNB, Maestrul Ştefan Câlţia, doamna Iren Arsen, directorul editurii Curtea Veche Publishing.

ASR Principesa Sofia de România, a patra fiică a Regelui Mihai şi a Reginei Ana ai României, este un artist fotograf recunoscut pe plan internaţional.

Expoziția Elementele Naturii va putea fi vizitată în perioada 26 aprilie – 10 mai 2017, în orele de program ale Teatrului Național I.L. Caragiale din București (zilnic între orele 14.00 - 18.30, cu excepția zilelor de luni). Accesul se face prin faţa teatrului, pe la intrarea de la Sala Media.

Expoziţia este organizată în parteneriat cu Teatrul Național ”I.L. Caragiale” din București, cu sprijinul Casei de Avocatură Ionescu şi Sava.

Principesa Sofia a realizat de-a lungul timpului o serie de peisaje fotografice, creații care atestă talentul și măiestria sa. Alteţa Sa Regală intenţionează anul viitor să inaugureze o expoziție de fotografie de artă cu peisaje din România, în cele patru anotimpuri. 

Principesa Sofia s-a născut în Grecia la Palatul Tatoi pe când la conducerea tronului se afla regele Paul I al Greciei, fratele bunicii alteței sale, regina-mamă Elena. De mică, principesa Sofia era fascinată de poveștile pe care tatăl său i le spunea despre România. Pasiunea sa pentru fotografie s-a dezvoltat incă de copil, atunci când îl vedea pe Rege tot timpul cu o camera în mână, și chiar înainte de achiziționarea primului televizor al familiei, când familia obișnuia să vizualizeze cadre fotografice realizate chiar de regele Mihai; peste câțiva ani Sofia putea fi văzută mereu cu o cameră de fotografiat, pentru a surprinde cadre "la fel de frumoase" ca ale regelui. Primii ani ai copilăriei i-a petrecut în Europa alături de familie unde a urmat cursurile școlii generale și liceului; avea ca hobby pictura și obișnuia ca în weekend să scrie diferite povești. În anii 1980 în timpul unei vizite în Statele Unite ale Americii, Principesa Sofia a reușit să participe la câteva expoziții cu tablourile sale în state ca Florida si Massachusetts; ca urmare a acestor prezenări, s-a înscris la Colegiul pentru Arte vizuale din New York. A urmat cursurile de Arte Frumoase la Universitatea North Carolina și de design grafic și fotografie la Corcoran College of Art and Design din Washington. În prezent scrie cărți pentru copii și are un deosebit talent fotografic. 

A expus pe ambele maluri ale Atlanticului, dar în special în Franţa, la Saint-Tropez, apoi la Monte-Carlo Monaco, Palm Beach în Floridea Nantucket în Massachusetts, Los Angeles, Nassau în Bahamas.

Instalată în Betagne de peste 10 ani, a reuşit să capteze frumuseţea şi lumina paisajelşor din jurul său, mai ales a Coastei bretone de care s-a legat cu poezie şi pasiune.

Fotografiile sale reflectă sentimentele şi emoţiile pe care le resimte în faţa frumuseţii acestei regiuni. Firul care elagă tot ceea ce fotografiază este lumina ce cade peste un val ce se sparge de mal, un far ce se iveşte din ceaţa mării sau un camp scăldat în razele soarelui matinal.

După ce a câştigat locul I la concursul de fotografie A l’ouest de Paris, în 2011, a prezentat prima sa expoziţie de fotografii din Bretagne la Château du Domaine de Tronjoly la Gourin în Morbihan. A  obţinut Coup de Cœur du Publique şi expune regulat acolo.

De asemenea, cu aceeaşi ocazie, va avea loc lansarea colecției de 36 de fotografii de artă Ultramarine, sub formă de cărți poștale, care poartă semnătura Principesei Sofia, apărută la Curtea Veche Publishing. Fotografiile au fost realizate de Principesa Sofia în Bretania și au ca temă, în principal, oceanul.

 

(oar_w460)

 

(oar_w460)

 

(oar_w460)

 

În 1995, Principesa Sofia a publicat, la Bucureşti, o carte de poveşti pentru copii, ilustrată de tineri artişti români. Toate veniturile obţinute au fost cedate Fundaţiei pentru proiectele menite să sprijine copiii.

Colecţia de cărţi poştale Ultramarine va putea fi achiziţionată de la standul de carte al Editurii Curtea Veche, organizat în foaierul Sălii Media. 

Expoziția „Zilele Artelor Focului” La TNB 

 Expoziția Zilele Artelor Focului este organizată cu ocazia celei de a 3-a ediții a Atelierelor Deschise de Ceramică, Sticlă și Metal

Vineri, 28 aprilie, la ora 19:00, în foaierul Sălii Media, aripa dinspre strada Tudor Arghezi, va avea loc vernisajul expoziției și lansarea catalogului Zilele Artelor Focului: evenimentul, organizat în cadrul Proiectului Cultural Contemporanii alături de Institutul Cultural Român – în calitate de co-organizator, și în parteneriat cu Teatrul Național ”I.L. Caragiale” din București, va reuni lucrări semnate de 21 artiști cu specializările ceramică, sticlă și metal. Amintim câţiva dintre ei: Ciprian Ariciu (ceramică), Vlad Basarab (ceramică), Adela Bonaț (ceramică), Lucian Butucariu (sticlă), Alina Băncilă (sticlă-metal), Dan Băncilă (sticlă-metal), Maria Roxana Cioată (ceramică), Cristina Ciobanu (ceramică), Cristian Dobrescu (ceramică), Anca Vintilă Dragu (ceramică), Daniela Făiniș (ceramică), Marian Gheorghe (metal), Elena Lupu (ceramică), Călin Mușat (metal), Nicolae Moldovan (ceramică), David Leonid Olteanu (ceramică-sticlă), Victor Olivier Săraru (sticlă-metal), Iulian Vîrtopeanu (ceramică).

 

(oar_w460)

Lucrare ceramică, realizată Maria Roxana Cioată


(oar_w460)

Lucrare ceramică realizată de Daniela Făiniș


În deschidere vor lua cuvântul: Ion Caramitru, directorul general al TNB, Constantin Hoștiuc, critic de artă și Maria Pașc, curatorul expoziției. 

Expoziția Zilele Artelor Focului ca putea fi vizitată în perioada 28 aprilie – 28 mai 2017, în orele de program ale Teatrului Național I.L. Caragiale din București (zilnic între orele 14.00 - 18.30, cu excepția zilelor de luni). Accesul se face pe la intrările spre Sala Media și Pictura de pe fațada dinspre Bd. Bălcescu a TNB.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel