Un interesant program expoziţional este anunţat pentru luna decembrie. Joi, 8 decembrie, la ora 19.00, sunteţi aşteptaţi, la vernisajul artistului Daniel Ghercă.
Publicitate
D PLATFORM presupune o cercetare artistică care se înscrie în trendul recent al renegocierii raportului dintre valorile naturale și cele culturale. Ne aflăm în fața unei imagini cristal, cu multiple fațete. Apărută ca reacție la dominația funcționalității și a antropocentrismului, gândirea post-umanistă propune noi moduri de subiectivare în direcția devenirii animal, a devenirii pământ sau a devenirii mașină. Barierele ontologice dintre antropos si zoon, organism și mașină, născut și fabricat, carne și metal, sistem nervos și circuite electronice devin tot mai transparente. Omul se reconsideră dincolo de zona genului și a speciei.
Se impune o analiză complexă care va confrunta impactul tehnicii asupra naturii cu recenta contraofensivă a acesteia, respectiv cu posibilitățile de reașezare a umanului în mai amplul perimetru al viului. Dacă revoluția industrială aducea, odată cu celebrarea tehnicului și a mașinii, o tot mai semnificativă tendință de dominare a naturalului, de reducere a acestuia la statutul unei simple resurse infinit exploatabile, perioada post industrială va presupune, odată cu deplasarea focusului de la cuplul utilaj-matriță către abstracta și dematerializata informație, o revenire a naturii care înghite fabrici părăsite și obiective industriale decăzute din funcționalitate.
Proiectul D PLATFORM se conturează în spațiul dunărean, spațiu ce poate fi interpretat ca heterotopie sau loc de întâlnire și înfruntare a unor culturi, civilizații, destine individuale, ideologii, inovații tehnologice, straturi temporale diferite. Printre traseele de interes: explorarea orașelor dunărene postcomuniste cu faleze, fronturi de apă, zone industriale întreținute sau abandonate, relaționarea arhitecturii comuniste cu vechi utopii, chestionarea implicării cetățenilor în viața orașului, analiza îmbătrânirii premature a fondului construit recent dar și ilustrarea unor resurse naturale și culturale, a unor rezerve de frumusețe și autenticitate.
Demersul expozițional curent, ca preview al cercetării dunărene, propune o arheologie a acestui topos, fie că este vorba de o cartografiere reparatorie a porțiunii românești a fluviului, cea mai lungă și totuși cea mai neglijată (Daniel Ghercă), de relatarea episodului prăbușirii fortăreței Ada Kaleh vis a vis de revanșa adusă naturalului de către insula Șimian (Lucian Bran), fie că implică o reconstrucție digitală a spațiului dunărean cu ajutorul Google Street View (Bogdan Bordeianu), un studiu de caz al canalelor din zona Sulina, cu recurenta confruntare dintre malul abandonat și cel încă populat (Andrei Mateescu) ori de suprapunerea unor vederi simultan mediate tehnic și subiective, cu layere de timp și memorie afectivă (Iosif Kiraly).
Vineri, 9 decembrie, la ora 19.30, la Galeria Point, Atelierul Wagner Arte Frumoase și Povești vă invită la expoziția Ierburi și flori transilvane, semnată de artistul Ștefan Câlția. Expoziția prezintă o serie limitată de obiecte din porțelan decorate cu grafica din seria de gravuri Flori pentru Rege – un microunivers de motive vegetale minuțios și delicat conturate, inspirat de flora din Șona, satul copilăriei artistului, aflat în sudul Transilvaniei.
Este o a doua întâlnire a maestrului Câlția cu acest material fragil, porțelanul. Prima s-a întâmplat în 2010, iar rezultatul ei a fost expoziția Cești cu plante de pe deal pusă la cale în parteneriat cu Wagner Arte. În anul 2013, Ștefan Câlția și Ana Wagner au lansat o colecție extraordinară de desene și porțelan pictat manual (Grădina dintre ape), colecție vernisată la atelierul Wagner Arte.
În perioada 12 - 30 decembrie, expoziția se mută la atelierul Wagner Arte din Cotroceni (strada Gheorghe Marinescu, nr. 4) și poate fi vizitată între orele 10.00 - 17.00
În catalogul online al Licitației de iarnă. Ediție aniversară - Artmark 8 ani, puteţi descoperi lucrarea Valea Fagilor de Ștefan Câlția, din seria Călătorie cu părintele Dan.
În urma călătoriilor cu părintele Dan în Valea Albă, în anul 2006, Ștefan Câlția a realizat câteva picturi, dintre care Valea Fagilor și Valea Albă.
"Valea Albă este locul în care părintele Dan urca adesea cu tinerii din toată lumea pentru a se bucura de frumusețea locului. Când părintele a hotărât punerea aici a unei cruci al cărei desen urma să îl facă Livia Câlția, informându-ne despre loc, am urcat să-l vedem și să-l fotografiem. Urcușul pleacă de la capătul străzii și apoi merge prin pădure; când pădurea se termină, se deschide Valea Albă. L-am întrebat pe părinte cum e drumul; mi l-am imaginat ușor, ca o cale lină într-un parc. Urcam însă pieptiș, răsuflând din greu în urma reverendei. L-am întrebat pe părinte când a urcat ultima dată pe un munte și mi-a răspuns că urcase cu două săptămâni în urmă pe Mont Blanc. Îl rog să mă lase înainte, să urcăm mai încet.
Împreună, ajungem într-un loc din vale, între doi pereți înalți, de stâncă, îmbăiați în răcoare și petice de zăpadă. Era acolo o lumină care cădea drept pe locul în care stăteam, de unde se deschidea privirii, în splendoarea ei, toată valea.
Am plecat de acolo în gând cu acea lumină", mărturiseşte Ștefan Câlția.
Între 15 şi 28 noiembrie, la Amzei Market Makers, puteţi vizita R.A.P.I. la Expoziția Centrului de Fotografie Documentară a artiştilor Michele Bressan şi Bogdan Gîrbovan
"Selecția de fotografii expusă la Amzei Market Makers e doar o privire fugitivă în măruntaiele acestui proiect foarte vast care deschide multe piste de discuție despre memorie / uitare, natură / istorie, trecut / prezent", scrie într-un articol Andrei Matzal.
Galeria Posibilă a lansat cartea Borrowed Territories, de Lucian Bran, pe care o puteți admira, răsfoi și cumpăra la Galeria Posibilă și la partenerii de distribuție Librăria Anthony Frost, P-U-N-C-H și Fabrik.
Despre carte și proiectul de fotografie care stă la baza acesteia vă invităm să citiți pe scena9.ro, într-un interviu luat de Andra Matzal și în The Calvert Journal.
Proiectul editorial este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Cutia - o colecție de fragmente, amintiri și gânduri în ilustrație, gravură și serigrafie, propune la aceeaşi Galerie Sorina Vazelina, care a vorbit, de altfel, cu câteva zile n urmăla Creative Mornings Bucharest despre poveștile pe care le transpune în benzi desenate, serioase, dar cu mult umor, despre surse de inspirație, bunici, ilustratori și doamna Fantasy!
În ultimul timp, Sorina a lucrat la proiectul Neobservat în cadrul căruia a realizat hărțile Sectoarelor 2, 3 și 5 pe care le găsiți la Librăria Anthony Frost.
Credite foto: Creative Mornings Bucharest și www.catalingeorgescu.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu