Noile cărți de identitate pentru români vor avea cipuri cu antenă proprie încorporată. Cu ele se vor putea face inclusiv plăți contactless.
Compania Națională Imprimeria Națională a lansat contractul de achiziție pentru cipuri și material policarbonat cu antenă inserată – materiale necesare pentru fabricarea noilor cărți de identitate electronice ale românilor. Cipurile ar urma să asigure un nivel maxim de securitate pentru CI-uri. Nu este, însă, singurul lor scop. „Cipul este de tip dual interface, care va fi introdus într-un card ce va putea fi utilizat în tranzacții atât în mod contact cât și contractless. Cipul va fi livrat cu o antenă proprie din cupru, care îl va alimenta prin inducție electromagnetică cu antena mare din ansamblul de policarbonat”, scrie în caietul de sarcini, conform Economedia.
Cărțile de identitate electronice au dimensiunea unui card bancar. Pe lângă informațiile regăsite pe actualele buletine, au și un cip pe care sunt stocate două amprente digitale și o amprentă facială. Motivul pentru care autoritățile au venit cu inițiativa unui card de identitate electronic este faptul că buletinul de identitate clasic românesc este cel mai ușor de falsificat, a relatat sursa menționată mai sus.
Proiectul – pilot a început în vestul țării, iar în municipiul Cluj-Napoca ele sunt folosite încă de la sfârșitul anului trecut. Până acum, peste 5.000 de cărți electronice de identitate au fost emise în total. Toți românii trebuie să treacă la noile cărți de identitate electronică până în 2031.
Atunci când va fi posibilă emiterea de cărți de identitate cu cip în toată România, cei care nu vor dori să aibă carte de identitate cu cip, vor putea opta în continuare pentru forma clasică, însă este important de știut că acele persoane vor putea călători în cadrul Uniunii Europene doar în baza pașaportului. Cartea electronică de identitate va putea fi folosită în interacțiunile cu autoritățile sau instituțiile din România, precum și cu cele din străinătate.
Noul buletin electronic încape într-un portofel mai micuţ, pentru că are mărimea unui permis de conducere. Informaţiile deținătorului sunt trecute pe ambele părţi ale actului de identitate. De asemenea, autoritățile susțin că este un document mult mai sigur. Până în 2024 urmează a fi puse la punct toate detaliile tehnice pentru ca noua formă a buletinului cu cip să poată fi folosită de cetățenii români fără probleme. În premieră și copiii vor putea avea buletin electronic, indiferent de vârstă, la solicitarea părinților. Taxa pentru noul act va fi de cel puțin 15 euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News