EXCLUSIV  Expropriere fără compensare, o nouă lume în 2030? David Steward: Un astfel de demers ar fi catastrofal pentru societate / video

Fotografie de la Markus Spiske: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/euro-10-euro-bani-finan-e-3806749/
Fotografie de la Markus Spiske: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/euro-10-euro-bani-finan-e-3806749/

Radu Golban a discutat la emisiunea sa de la DC News - Outlook - cu invitatul său - David Steward despre exproprierea fără compensare.

Forumul Economic Mondial (WEF) a prezis că în 2030 oamenii nu vor deține nimic și „toate produsele vor deveni servicii”, conform celor 8 predicții ale organizației pentru lume în 2030.

Despre acest subiect au discutat David Steward și Radu Golban la DC News. David Steward este fost diplomat sud-african la Naţiunile Unite. A fost, de asemenea, şeful de cabinet al fostului președintelui FW de Klerk, mai târziu, a fost director general în biroul președintelui de Klerk. A jucat un rol cheie în Africa de Sud, încă are un rol important în prezervarea Constituţiei, de fapt, a moștenirii președintelui de Klerk, în procesul de instaurare a păcii. 

Iată dialogul dintre cei doi:

Radu Golban: Cred că este foarte important să se atragă atenția asupra Africii de Sud, aici, în Europa, pentru a arăta că poate ţara ta s-a confruntat mereu cu tensiuni sociale, s-a confruntat mereu cu tensiuni rasiale şi tensiuni xenofobe extreme iar Europa ar trebui să fie conștientă de acest risc în Africa de Sud. Cred că este foarte important faptul că Europa supraveghează cu atenție modul în care este protejat statul de drept în ţara ta, cum este respectată Constituţia. Iar un alt aspect care mă îngrijorează în legătură cu Africa de Sud, şi ar putea fi un lucru despre care s-ar putea discuta pe viitor în Europa, este noţiunea de expropriere fără compensare. Forumul Economic Mondial ne-a comunicat că, până în 2030, nu vom avea nimic în proprietate şi vom fi fericiţi. Credeți că Malema şi toţi acești politicieni sunt pionieri ai ideii de expropriere fără compensare, sunt un fel de pionieri în termenii Forumului Economic Mondial, Africa de Sud reprezintă un fel de experiment pentru acest concept, “fără proprietate”?

David Steward: Realitatea este că persoanele care solicită o astfel de dispensă sunt cele care au acumulat mai multe proprietăți, cum Julius Malema însuşi a reuşit cumva să acumuleze o avere impresionantă şi aparţine unor cercuri bogate, astfel că este evident că persoanele care sunt în pierdere şi care enunţă teorii despre un astfel de sistem îl aplică în primul rând la ei înşişi. Iar cei care nu deţin proprietăţi sunt cei slugarnici, şi nu cei bogaţi. 

Radu Golban: Toţi suntem egali însă unii sunt mai egali decât alţii. Acesta este un paradox. Însă în contextul tensiunilor sociale, necesitatea unor soluţii politice este evidentă, iar în ţara dumneavoastră, o soluţie prezentată de mulţi politicieni, chiar şi de foştii lideri politici, este ideea exproprierii terenului arabil. După cum am menţionat anterior, Forumul Economic Mondial a prezentat de asemenea scenariului în care nimeni nu deţine nimic. Chiar şi în Europa, guvernele au discutat acest concept de wild pacts, dar sunt foarte sigur că în viitorul apropiat, pentru a preveni agresiunile şi protestele violente, va exista un soi de propuneri radicale, foarte aproape de ideea de expropriere.

David Steward: Cred că un astfel de demers ar fi catastrofal pentru societatea care s-a dezvoltat cu succes în est şi în vest în ultimii 100 de ani de după Al Doilea Război Mondial. S-a bazat pe ideea simplă că nu poţi avea succes în societate fără dreptul la proprietate. Nu există un exemplu de societate de succes care nu respectă dreptul indivizilor de a deţine proprietăţi. Şi este mai profund de atât: nu poţi avea o democraţie reală, nu poţi avea libertate, dacă oamenilor nu li se permite să acumuleze avere ce conferă egalitate ca indivizi, grupuri, companii. Altfel, vom avea această egalitate consolidată în mâinile guvernului, statului şi ştim unde duce acest lucru. Am văzut state, guverne care funcţionează în întreaga lume însă acestea nu au succes. Am văzut asta în Europa de Est, şi din nou, conform dictonului, guvernele nu au învățat nicio lecție pe parcursul istoriei. 

Vezi mai mult aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel