Expunerea la lumină în timpul nopții poate duce la obezitate și boli cardiace. Chiar și o cameră slab luminată ne poate pune în pericol

Expunerea la lumină în timpul nopții poate duce la obezitate și boli cardiace- FOTO: Pexels
Expunerea la lumină în timpul nopții poate duce la obezitate și boli cardiace- FOTO: Pexels

Chiar și expunerea moderată la lumină în timpul somnului dăunează sănătății inimii și crește rezistența la insulină

Expunerea chiar și la o lumină ambientală moderată în timpul somnului de noapte, în comparație cu dormitul într-o cameră slab luminată, dăunează funcției cardiovasculare în timpul somnului și crește rezistența la insulină în dimineața următoare, raportează un nou studiu Northwestern Medicine.

„Rezultatele acestui studiu demonstrează că doar o singură noapte de expunere la iluminarea moderată a camerei în timpul somnului poate afecta glicemia și reglarea cardiovasculară, care sunt factori de risc pentru boli de inimă, diabet și sindrom metabolic”, a spus autorul principal al studiului, dr. Phyllis Zee, șef de medicină a somnului la Northwestern University Feinberg School of Medicine și un medic Northwestern Medicine.

 „Este important ca oamenii să evite sau să minimizeze expunerea la lumină în timpul somnului”, a explicat Zee, potrivit Science Daily.

Există deja dovezi că expunerea la lumină în timpul zilei crește frecvența cardiacă prin activarea sistemului nervos, care pune inima în viteză și mărește vigilența pentru a face față provocărilor zilei.

„Rezultatele noastre indică faptul că un efect similar este prezent și atunci când expunerea la lumină are loc în timpul somnului de noapte”, a spus Zee.

Ritmul cardiac crește în încăpere luminoasă, iar corpul nu se poate odihni corespunzător

„Am arătat că ritmul cardiac crește atunci când dormi într-o cameră moderat luminată”, a spus dr. Daniela Grimaldi, co-autor și profesor asistent de neurologie la Northwestern. "Chiar dacă dormi, sistemul tău nervos autonom este activat. Asta e rău. De obicei, ritmul cardiac împreună cu alți parametri cardiovasculari sunt mai mici noaptea și mai mari în timpul zilei".

Există sisteme nervoase simpatice și parasimpatice care ne reglează fiziologia în timpul zilei și a nopții. Sistemul nervos simpatic preia controlul în timpul zilei, iar parasimpaticul ar trebui să o facă noaptea, când transmite refacerea întregului corp.

Cum lumina nocturnă în timpul somnului poate duce la diabet și obezitate

Cercetătorii au descoperit că rezistența la insulină a apărut dimineața după ce oamenii au dormit într-o cameră luminoasă. Rezistența la insulină este atunci când celulele din mușchi, grăsimi și ficat nu răspund bine la insulină și nu pot folosi glucoza din sânge pentru energie. Pentru a compensa, pancreasul produce mai multă insulină. În timp, zahărul din sânge crește.

Un studiu anterior publicat în JAMA Internal Medicine a analizat o populație mare de oameni sănătoși care au fost expuși la lumină în timpul somnului, pe o perioadă mai îndelungată. Erau mai supraponderali și unii chiar obezi, a spus Zee.

„Acum arătăm un mecanism care ar putea fi fundamental pentru a explica de ce se întâmplă acest lucru”, a spus Zee. „Arătăm că îți afectează capacitatea de a regla glucoza”.

Participanții la studiu nu erau conștienți de schimbările biologice din corpurile lor pe timp de noapte, dar creierul lor le-a simțit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel