Boala misterioasă care a afectat personalul Ambasadei canadiene din Havana, determinând autorităţile de la Ottawa să-şi reducă la jumătate prezenţa diplomatică în Cuba, ar fi putut fi provocată de o "expunere la o doză redusă de neurotoxine", relevă un studiu clinic citat vineri de dpa.
Începând din 2016, circa 40 de diplomaţi canadieni şi ai Statelor Unite din Cuba şi familiile lor au manifestat simptome bizare, cu complicaţii la nivelul auzului şi văzului, făcând să se vorbească de un aşa-zis "sindrom Havana".
Washingtonul a susţinut că misterioasa boală este rezultatul unor atacuri high-tech, acuzaţie respinsă de Cuba.
Studiul solicitat de Global Affairs Canada şi ale cărui rezultate au fost publicate joi în cadrul programului Enquete al radio-televiziunii canadiene a conchis că simptomele ar fi putut fi provocate de agenţi neurotoxici folosiţi la fumigarea cu pesticide.
"Evoluţia clinică, tipul de leziuni, regiunile creierului implicate, împreună cu antecedentele de expunere comună, toate conduc la ipoteza unei expuneri repetate la o doză redusă de neurotoxine", a stabilit studiul.
"Există o serie de toxine foarte specifice care afectează astfel sistemul nervos, şi este vorba de insecticide, pesticide, organofosfaţi", a menţionat pentru postul canadian CBC Alon Friedman, autorul principal al studiului.
La studiul realizat de o echipă multidisciplinară de la Centrul de neuroştiinţe şi Autoritatea pentru sănătate din Nova Scotia au participat 28 de indivizi, inclusiv un grup de control format din persoane care nu au călătorit niciodată la Havana.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News