Expunerea la o singură picătură de secreție nazală este suficientă pentru infectarea cu virusul SARS-CoV-2, arată un studiu al Imperial College of London.
Publicitate
O singură picătură de secreție nazală este suficientă pentru a te infecta cu noul coronavirus, potrivit unui studiu realizat de Imperial College of London, folosind o tulpină existentă înainte de apariția variantelor Alpha, Delta și Omicron. Subiecții au dezvoltat simptome, în medie, în decurs de două zile de la contactarea virusului și au fost cei mai infecțioși la cinci zile după, transmite The Guardian.
Coordonatorul principal al studiului, profesorul Christopher Chiu, a declarat că prin acesta „se dezvăluie câteva perspective clinice foarte interesante, în special în ceea ce privește perioada scurtă de incubație a virusului, infecțiozitatea extrem de mare a căilor nazale, precum și despre utilitatea testelor antigen, cu potențiale implicații pentru sănătatea publică”.
Descoperirile oamenilor de știință au fost publicate pe serverul Springer Nature și nu au revizuite pentru moment. 36 de subiecți tineri, sănătoși, fără imunitate la virus, au fost monitorizați într-o unitate specială a spitalului Royal Free din Londra și nu au prezentat simptome severe.
Potrivit studiului, infecția apare pentru prima dată în gât. Virusul atinge potențialul infecțios maxim la aproximativ cinci zile după infectare, când nasul are o încărcătură virală mult mai mare decât gâtul.
Dintre cele 18 persoane care s-au infectat, toate au avut încărcături virale similare, chiar dacă au dezvoltat sau nu simptome. Totuși, studiul atrage atenția și asupra faptului că o parte dintre cei care nu s-au infectat au avut niveluri scăzute de virus detectabil în nas și gât - aceștia ar fi putut experimenta o infecție de foarte scurtă durată.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 35.802 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 4.216 mai puțin decât în ziua anterioară. 3.709 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
În total, până astăzi, 2 februarie, pe teritoriul României au fost înregistrate 2.292.345 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 59.563sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
1.941.797 de pacienți au fost declarați vindecați.
Până astăzi, 60.242 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 01.02.2022 (10:00) – 02.02.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 120 de decese (69 bărbați și 51 femei), dintre care 13 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.
Dintre cele 120 de decese, 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 5 la categoria de vârstă 40-49 ani, 10 la categoria de vârstă 50-59 ani, 16 la categoria de vârstă 60-69 ani, 36 la categoria de vârstă 70-79 ani și 51 la categoria de vârstă peste 80 ani.
116 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 3 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
Din totalul de 120 de pacienți decedați, 86 au fost nevaccinați și 34 vaccinați. Pacienții vaccinați aveau vârsta cuprinsă între grupele de vârstă 30-39 ani și peste 80 ani. 33 dintre pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități, iar un pacient decedat nu prezenta comorbidități.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu