Extinderea rețelei de gaze, finanțată de AFM. Ce alte programe ar urma să fie preluate

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Administraţie Fondului pentru Mediu ar urma să finanțeze și extinderea rețelei de gaze.

Vezi și: Rabla pentru tractoare. Câți bani primesc fermierii și ce condiții trebuie îndeplinite. Situația în care statul îi poate lua înapoi 

"Am adoptat ieri, în şedinţa de guvern, o ordonanţă de urgenţă prin care dăm posibilitatea Administraţie Fondului pentru Mediu să finanţeze şi reţele de gaze. Acest lucru nu era posibil în trecut şi tocmai pentru tranziţia de la lemn de foc la centrale pe gaz mai prietenoase cu mediul de cele mai multe ori ne-am propus să folosim şi bani din AFM. 

Detaliile finanţărilor urmează a fi stabilite printr-o legislaţie secundară, respectiv hotărâre de guvern sau alt tip de legislaţie. Avem în vedere inclusiv preluarea unor programe care astăzi sunt finanţate din alte surse de bugetare, cum ar fi fostul POIM, Anghel Saligny sau alte tipuri de finanţări, însă vom clarifica toate aceste detalii.

Deocamdată, prin modificarea legislației primare, am deschis posibilitatea, inexistentă până la adoptarea acestei OUG, ca AFM-ul să finanţeze din certificatele de gaze efect de seră şi astfel de proiecte", a spus Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, într-o conferință de presă în care au fost prezentate ghidurile de finanțare pentru programele "Casa Verde Fotovoltaice" și "Rabla pentru tractoare".

Vezi și: Noutăți în Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024. Ce se schimbă și cum se fac înscrierile, anul acesta 

Beneficiarii direcţi ai acestor finanţări

Guvernul a adoptat, miercuri, o Ordonanţă de Urgenţă care modifică şi completează OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu.

Potrivit ministerului de resort, finanţarea proiectelor de modernizare şi extindere a reţelelor de gaze va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în special a celor provenite din arderea lemnului pentru încălzire, şi la atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor de carbon necesare pentru prevenirea schimbărilor climatice periculoase.

Vezi și: Facturile la gaze, mai scumpe chiar de luna aceasta. Ce conțin noile prețuri. Explicația lui Chisăliță 

Beneficiarii direcţi ai acestor finanţări vor fi Unităţile Administrativ-Teritoriale şi subdiviziunile acestora, care vor coordona lucrările necesare.

"Ordonanţa introduce şi posibilitatea acordării de prefinanţări din bugetul Fondului pentru Mediu pentru proiectele derulate de unităţile administrativ-teritoriale, instituţiile publice şi autorităţile administraţiei publice. Acest mecanism simplificat elimină birocraţia, înlocuind procedurile anterioare şi permiţând demararea proiectelor cu o prefinanţare de până la 30% din valoarea eligibilă a contractului de finanţare”, se precizează în comunicat.

AFM este o instituţie publică aflată sub coordonarea MMAP, finanţată integral din venituri proprii, care gestionează Fondul pentru Mediu, un instrument esenţial pentru susţinerea proiectelor de protecţie a mediului şi pentru atingerea obiectivelor Uniunii Europene în materie de schimbări climatice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel