Extremistul Anders Breivik, plângere la CEDO

Norwegian mass killer Breivik gestures as he arrives in the court room at Oslo Courthouse
Norwegian mass killer Breivik gestures as he arrives in the court room at Oslo Courthouse

Extremistul de dreapta norvegian Anders Behring Breivik, autorul masacrului din iulie 2011, când a ucis cu sânge rece 77 de persoane, în majoritate adolescenți, s-a adresat joi Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO).

Breivik a a reclama condițiile de detenție pe care le consideră 'inumane', transmit AFP și Reuters, citând anunțul avocatului Oeystein Storrvik, potrivit Agerpres.

Breivik, care se plânge că menținerea sa în izolare în închisoare constituie o încălcare a drepturilor omului, a epuizat toate căile de atac în țara sa, Norvegia, după ce Curtea Supremă a refuzat să-i examineze cererea de apel la începutul lunii.

Avocatul Oeystein Storrvik a sesizat CEDO în numele clientului său, considerând că regimul de detenție încalcă articolele 3 și 8 ale Convenției Europene a Drepturilor Omului. Primul interzice orice tratament 'degradant' sau 'inuman', iar al doilea garantează dreptul la respectarea vieții și corespondenței private.

Potrivit avocatului, plângerea vizează în principal problema izolării.

Statul norvegian respinge aceste acuzații și arată că Breivik este tratat ca un 'deținut VIP', având la dispoziție trei celule dotate cu numeroase echipamente, și permisiunea de a avea contacte cu personalul închisorii, cu avocatul său sau cu un vizitator.

Breivik, acum în vârstă de 38 de ani, și-a schimbat recent numele în Fjotolf Hansen.

La 22 iulie 2011, el a deschis focul asupra unor tineri laburiști reuniți într-o tabără de vară pe insula Utoeya, omorând 69 de persoane, majoritatea adolescenți. Cu câteva ore înainte, detonase o bombă de 950 kg la picioarele turnului care adăpostea birourile premierului — actualul secretar general al NATO — Jens Stoltenberg, absent în acel moment. Opt oameni au murit în acea explozie.

Breivik a fost condamnat la pedeapsa maximă prevăzută de justiția norvegiană, 21 de ani de închisoare, ce va putea fi prelungită nelimitat atât timp cât deținutul va fi considerat periculos pentru societate.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel