Tudor Ionescu, liderul formațiunii ultranaționaliste Noua Dreaptă, a fost ales pentru prima dată deputat în Parlamentul României, ocupând un loc pe listele partidului SOS, condus de Diana Șoșoacă.
Avocat de profesie, Ionescu a devenit deputat de Argeș, iar accederea sa în Parlament a fost precedată de participarea la un protest organizat în fața Curții Constituționale a României. Manifestația a avut loc într-un moment de tensiune maximă, determinată de decizia Curții de a anula candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Asocierea lui Ionescu cu Șoșoacă a fost remarcată de presă și analiști politici.
De-a lungul timpului, Tudor Ionescu s-a făcut remarcat prin participarea activă la manifestații ultranaționaliste și radicale, organizate cu prilejul unor sărbători naționale sau pentru promovarea unor cauze precum referendumul pentru familie. El a fost, de asemenea, o prezență activă la protestele împotriva marșurilor LGBTQ+ și a susținut acțiuni împotriva globalizării, vaccinării obligatorii și altor teme care au generat controverse în spațiul public.
În campania electorală pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie, Tudor Ionescu a adoptat o strategie discretă. Potrivit unei declarații acordate unei publicații locale, acesta a afirmat: „Am avut o campanie la firul ierbii și am câștigat fără să dispun de mijloacele de logistică ale marilor partide parlamentare”.
Noua Dreaptă, formațiunea fondată de Tudor Ionescu, este considerată de mulți analiști și jurnaliști ca fiind o organizație cu afinități față de ideologia Mișcării Legionare interbelice. Într-un interviu din 2001, Ionescu afirma: „Nu cred că cineva poate să facă abstracție de existența Mișcării Legionare interbelice și de doctrina pe care a lăsat-o. Doctrină care, iată, poate fi pusă în valoare și acum în 2001”, potrivit unui articol publicat de Europa Liberă.
Formațiunea Noua Dreaptă a fost înființată în 1999, când mai mulți tineri au părăsit Partidul pentru Patrie, o altă grupare de extremă dreaptă, și au decis să fondeze o organizație distinctă. Inițial înregistrată ca ONG sub denumirea de Forumul Creștin Noua Dreaptă în anul 2000, gruparea a adoptat o agendă militantă, radicală și naționalist-ortodoxă. „Noua Dreaptă a apărut din necesitatea de a unifica o tendință, un curent, care exista deja la nivel național și care nu avea o formă de exprimare unitară”, explica Ionescu într-un interviu acordat în vara anului 2001.
Organizația Noua Dreaptă a fost adesea criticată pentru retorica sa extremistă și pentru simbolismul care evocă Mișcarea Legionară. Potrivit Europa Liberă, în publicațiile editate de Noua Dreaptă și în acțiunile publice ale organizației sunt prezente mesaje care amintesc de doctrina Mișcării Legionare. De exemplu, într-un cântec al grupului Brigada de Asalt, o formație muzicală asociată cu Noua Dreaptă, se aude vocea lui Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, care vorbește despre „ceasul biruinței legionare”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News