Economistul Adrian Câciu a analizat varianta preluării de către Lukoil a participației de 50% deținută de compania americană Exxon Mobile în proiectul Neptun Deep pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră.
"Văd lucrurile aşa cum face şi ministrul Economiei, cel care a transmis astăzi un mesaj pe această temă. Acest transfer de licenţă trebuie făcut cu aprobarea statului român. Pentru că aici nu mai discutăm de momentul explorării, când nu se ştia cât zăcământ este, ci avem un moment clar în care ştim exact despre ce volum de gaze se vorbeşte şi ar trebui să se intre în momentul exploatării, ceea ce înseamnă o altă redevenţă.
Practic, lucrurile ar trebui renegociate. Ministrul Economiei a fost destul de finuţ în declaraţii, dar practic ar trebui ori cedat perimetrul către statul român şi scos la licitaţie în alte condiţii ori, în cazul în care se acceptă o tranzacţie, un transfer de licenţă, să fie renegociate condiţiile de redevenţă, pentru că este vorba de zăcământ bine definit, nu mai este ca înainte, doar explorare", a declarat pentru DC News economistul Adrian Câciu.
"Tranzacţia sigur se va face. Exxon a declarat de mult că se retrage din România, dar nu datorită taxei pe energie, ci pentru că au alte operaţiuni. Iar discuţia este foarte veche, inclusiv cu Lukoil. A încercat şi OMV-ul. Sunt chestiuni strategice", a subliniat Adrian Câciu.
ExxonMobil plănuiește să renunțe la toate operațiunile upstream pe care le are în Europa, inclusiv din Marea Neagră, ca parte a procesului accelerat de înstrăinare de active ce se ridică la o valoare de până la 25 de miliarde de dolari.
Planul, demarat în 2018, reprezintă cel mai mare program de vânzări de active petroliere și gazifere din ultimele decenii pentru Exxon, acesta incluzând și participații în proiecte de pe alte două continente, Asia și Africa. În România, Exxon are o cotă de 50% în proiectul de gaze offshore Neptun Deep din Marea Neagră, perimetru în care are partener OMV Petrom.
Compania americană a transmis mai multe adrese unor investitori ce ar putea arăta interes pentru achiziția participației, printre care și Romgaz. Printre alte companii interesate și contactate de ExxonMobil pentru Neptun Deep ar fi și PGNiG, compania de petrol și gaze controlată de statul polonez, potrivit Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News