Livia Stan, Director Market Access MSD România, a participat la conferința cu tema „Informarea susține vaccinarea", organizată de DC News Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, Știridiaspora, Defense Romania, Spectacola, Astrosens, Părinți și Pitici, DCSport, DCNewsTV și RadioDCNews.
În cadrul conferinței „Informarea susține vaccinarea”, organizată de DC News Media Group, Livia Stan a vorbit despre stocurile de vaccin HPV, subliniind faptul că nu există probleme în ceea ce privește asigurarea lor și, cu siguranță, nu vor exista nici în perioada următoare.
„Cel mai important pentru producătorii de vaccinuri este predictibilitatea și accesul la date. Atunci când este vorba de un consum discontinuu, așa cum este cazul și în România, este foarte important să vedem cum evoluează acest consum și cum este predispusă populația să acceseze vaccinuri, astfel încât să putem regla stocurile în mod corespunzător.
În acest moment nu există niciun risc de neasigurare a stocurilor pentru vaccinul HPV, cel pe care îl producem noi și îl livrăm în România, în acest moment. Nu cred că vor fi probleme nici în viitorul apropiat. Ne-am angajat, față de statul român, să asigurăm stocurile necesare odată cu trecerea la rambursare, după ce am trecut din Programul Național de Imunizare, din achiziție directă, în acest nou mecanism de rambursare, care, într-adevăr, poate constitui un risc pentru gradul de predictibilitate al stocurilor, necesar în farmacii, dar pe baza parteneriatului solid pe care l-am realizat cu distribuitorii și lanțurile de farmacii din România, acest lucru nu se va întâmpla în perioada următoare.
Aș vrea să subliniez accesul la date. Ne arătăm în continuare disponibilitatea pentru a lucra împreună cu INSP și cu Ministerul Sănătății la prelucrarea și valorificarea datelor din RENV (Registrul Electronic Național de Vaccinări). Câteodată sunt contestate aceste date pentru că nu toate vaccinurile ar fi înregistrate în mod corespunzător. Noi ne bazăm în continuare pe faptul că autoritățile vor dinamiza acest proces de înregistrare în mod constant, corect și susținut al datelor în registrul electronic de vaccinare și că ele vor putea fi folosite în mod corespunzător, astfel încât și campaniile de comunicare și de educare să fie targetate în mod corespunzător, dar și stocurile de vaccinuri să poată fi asigurate.”, a spus Livia Stan.
Această a subliniat importanța existenței unui parteneriat între medic și pacient.
„Vaccinarea este una din cele mai rentabile investiții în sănătate și cea care și-a dovedit, de-a lungul timpului, eficiența și rezultatele, dar este cel mai important să existe un parteneriat între pacient și medic, astfel încât decizia individuală de a te vaccina să se facă bazându-se pe recomandarea medicală, luând în considerare beneficiile și limitările, și în interesul propriu, dar și în interesul celorlați, al celor pe care vrem să îi protejăm", a spus Livia Stan.
„Fundația Renașterea a realizat de curând un studiu, finanțat de Comisia Europeană, pe comportamente și atitudini, similar cu ceea ce a relizat și INSP-ul. Unul din elemente, pe lângă faptul că foarte mulți dintre respondenți știu despre infecția cu virusul HPV, cunosc faptul că este o legătură între infecția cu virusul HPV și cancerul de col uterin, 67% dintre aceștia nu au primit încă o recomandare privind vaccinarea împotriva virusului HPV din partea instituțiilor medicale, ceea ce este un procent îngrijorător.
Recomandarea de la personalul medical rămâne cel mai important mecanism de accesare a vaccinării și cred că discuțiile aplicate în comunitate cu părinți, educatori, cu copii în mediul școlar, sunt extrem de importante. Trebuie să fim mai consistenți în astfel de acțiuni. Încrederea în siguranța și eficacitatea vaccinului HPV a crescut în ultimii ani, ceea ce este un rezultat al comunicării consistente a autorităților publice.
Peste jumătate din respondenții acestui studiu arătau că au încredere în faptul că vaccinarea împotriva HPV este sigură și că poate avea efecte benefice în reducerea cazurilor de cancer de col uterin.
Ezitarea la vaccinare este un fenomen global, nu se întâmplă doar în România, dar este foarte important să vedem exact care sunt categoriile populaționale care au aceste reacții, cum le putem adresa mai bine teama, fricile, incertitudinile, preocupările, unde îi putem localiza și cum putem avea contact cu ei. Noi, ca industrie, avem mai puține canale de interacțiune, dar ne bazăm în continuare pe media, instituțiile statului și organizațiile de pacienți să ajungeți acolo unde este absolute necesar cu aceste campanii de informare.", a spus Livia Stan la conferința cu tema „Informarea susține vaccinarea", organizată de DC News Media Group.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News