„Fă ce zice popa, nu ce face popa” – ÎPS Teodosie cere iertare pentru preoți, dar evită asumarea propriilor greșeli

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Într-o declarație recentă, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a făcut afirmații care par să ceară iertare și înțelegere pentru slăbiciunile și defectele preoților și ierarhilor, subliniind că aceștia sunt „aleșii lui Dumnezeu” și că a-i judeca este un păcat grav.

Citește și: Arhiepiscopul Teodosie în fața instanței: Acuzațiile de corupție vs „probele otrăvite”

Acesta a sugerat că, indiferent de comportamentul sau greșelile lor, preoții nu trebuie criticați, iar cei care o fac se încarcă cu „mari păcate”. Această poziție, însă, ridică întrebări importante, mai ales în contextul declarațiilor anterioare făcute de Teodosie, care au stârnit controverse, cum ar fi cele referitoare la vestimentația femeilor căsătorite, la cauzele bolilor psihice la copiii cu dizabilități, ori la tatuaje sau cercei și altele.

De fiecare dată când a fost confruntat cu criticile publicului, arhiepiscopul a încercat să mute discuția pe un alt teren, fără a asuma direct responsabilitatea pentru spusele sale. Declarații sale au fost primite cu indignare de multe persoane, dar în loc să își asume direct aceste critici, ierarhul îndeamnă la a nu judeca.

ÎPS Teodosie susține că "preoții sunt judecați mai aspru în fața lui Dumnezeu decât credincioșii obișnuiți", și astfel ar trebui protejați de critici din partea oamenilor. Totuși, această apărare nu poate să stea drept scut în fața unor afirmații care adâncesc prejudecăți și inechități într-o societate care se străduiește să promoveze egalitatea și respectul pentru toți cetățenii, indiferent de gen sau de starea lor de sănătate.

În ciuda rolului spiritual al preoților și al autorității religioase pe care o dețin, nu putem ignora responsabilitatea morală a celor care au o voce publică. Chiar și aleșii lui Dumnezeu, cum îi numește Teodosie, trebuie să fie conștienți că puterea cuvântului lor poate influența și poate răni. Acoperirea greșelilor sub pretextul apartenenței la o misiune divină NU poate justifica lipsa de responsabilitate în fața propriilor declarații.

Astfel, în timp ce Teodosie cere să nu fie judecat, el oferă puține soluții reale pentru a repara daunele produse de propriile afirmații. Într-o lume care evoluează, poate că ar fi mai potrivit ca liderii religioși să își asume rolul de a educa și de a îndruma credincioșii cu empatie și înțelegere, nu prin impunerea tăcerii asupra criticilor legitime.

Uite cum m-am încărcat cu mari păcate pentru judecata asta...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel