EXCLUSIV  Fabrică de baterii, la Galați. Rector Lucian Georgescu: Va exista și o unitate de reciclare. Vrem să brevetăm niște idei pentru a ajunge la o reutilizare de 98-99% / video

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Rectorul Lucian Georgescu a vorbit despre dezvoltarea unei fabrici de baterii la Galați.

Rectorul Lucian Georgescu, de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, a prezentat detalii despre fabrica de baterii care urmează să fie construită și tipurile de baterii care vor fi produse.

„Când va fi gata fabrica de baterii? Ce tip de baterii vor fi produse și ce se va întâmpla acolo?“, a întrebat Val Vâlcu.

„Sunt două componente. Componentele de dezvoltare ale autorităților, Primărie și Consiliu Județean, și o selecție din diferite centre privind cea mai bună zonă care să fie un pol - pentru că nu e numai o fabrică de baterii, ci e o fabrică ce asigură și conceptul și cercetarea. Universitatea are în mod clar secțiunea care se ocupă de calificarea viitorilor profesioniști de diferite categorii - plus, împreună cu investitorii și cu un grup de universități din Uniunea Europeană, va fi un centru de cercetare privind îmbunătățirea calității, fiabilității, rezistenței și a siguranței bateriilor pentru mașini“, a spus rectorul Universității Dunărea de Jos.

Stație de reciclare

„La Galați ce fel de baterii se vor construi“, a adăugat Val Vâlcu.

„Sistemele presupun existența unor compuși organici de tip grafen, care este o formă alotropică. De la cărbune până la diamant există foarte multe forme intermediare. Grafenul are niște structuri stabile, hexagonale. Există componentă metalică, în care primează litiul, o componentă organică în care sunt grafenele și o componentă polimerică de sinteză. Sunt sisteme care produc un transfer de electroni de la un sistem care cedează la un sistem care se reduce. Noi, în România avem zăcăminte de grafen. E o formă alotropică a carbonului. Litiu nu avem și ar trebui să îl aducem fie din Federația Rusă, fie din Iran. Mai sunt zăcăminte în America de Sud.

Într-o primă etapă, fabrica le va asambla. Va exista și o fabrică de reciclare, pentru că în acest moment nu se recuperează chiar tot. Apare elementul de cercetare și inovare în care o să eficientizăm la maxim atât materialele din care s produc bateriile, cât și cele care se vor recupera. Recuperarea și conducerea către reciclare trebuie să fie într-o proporție cât mai mare, iar cu deșeurile obținute avem deja niște idei, dar urmează să le brevetăm. Putem să ajungem la reutilizare într-o proporție de 98-99%. La ora actuala, pe baterii este de sub 60%“, a mai spus rectorul Lucian Georgescu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel