Fabrici de cerşetori români în Germania şi Austria. DIICOT "a stricat" planurile reţelei

Procurorii DIICOT au avut agenda încărcată şi în această săptămână. Au destructurat o reţea care se ocupa cu exploatarea oamenilor cu condiţie financiară precară şi dizabilităţi prin plasarea cu forţa în Germania ş Austria, la cerşit.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Covasna împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Covasna au efectuat un număr de 3 percheziții domiciliare pe raza județului Covasna într-o cauză vizând comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de persoane.

Şi cu banii luaţi, şi fără acte

Simultan, pe teritoriul Ungariei, a fost efectuată o percheziție domiciliară, pe teritoriul Germaniei au fost efectuate două percheziții domiciliare și pe teritoriul Austriei o percheziție domiciliară, urmate de audieri de persoane privind activitatea aceluiași grup infracțional, în baza unui acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă încheiat prin intermediul EUROJUST cu autoritățile din Germania și Ungaria. În cauză, s-a reținut faptul că, în cursul anului 2017, a fost constituit un grup infracțional organizat având ca scop exploatarea prin obligarea la practicarea cerșetoriei pe teritoriul Germaniei și al Austriei a unor persoane cu o condiție socială extrem de modestă, cu diferite dizabilități fizice ori psihice. Astfel, în perioada 2017 - 2022 au fost recrutate prin inducere în eroare privind condițiile deplasării în Germania, respectiv în Austria, un număr de 11 persoane vătămate care au fost transportate spre țările de destinație, fiind exploatate prin obligarea la practicarea cerșetoriei în diferite spații publice: pe străzi, la intersecţii, în faţa magazinelor sau bisericilor, în mijloacele de transport în comun, piețe, etc. Sumele de bani obținute în această modalitate au fost însușite în totalitate de către membrii grupului infracțional organizat, care, pentru a se asigura că persoanele vătămate nu vor putea să plece, le-au reținut documentele de identitate, lăsând asupra acestora doar o copie a actelor în vederea legitimării în fața autorităților.

În urma punerii în aplicare a mandatelor de percheziție domiciliară au fost descoperite și ridicate sumele de 90.000 de euro, 9400 de lei, precum și cantitatea de aproximativ un kilogram de bijuterii din aur. De asemenea, au fost identificate 3 imobile asupra cărora urmează să fie instituit sechestrul asigurător. Pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel