Fostul președinte de dreapta al Franței, Nicholas Sarkozy, vrea din nou în prim-planul politicii franceze dar este urmărit de scandalurile din timpul mandatului său. Unul dintre ele, mai mult decât toate celelalte: afacerea Bernard Tapie, scrie Le Monde.
În anii 70 Tapie a trăit multe vieți: afacerist, cântăreț, prezentator de televiziune, actor, pilot de curse, directorul unui club de fotbal, scriitor, politician sau deținut. El este celebru în special pentru momentul ”mită pentru adversari”. Atunci, din funcția de șef a echipei de fotbal Olympique Marseille, Tapie a dat bani echipei cu care formația orașului port se confrunta în ultima etapă a ligii franceze, pentru a relaxa meciul. A făcut opt luni de închisoare.
Tapie este acum în centrul unui scandal din altă ligă: ”o afacere de stat”, așa cum îi spun jurnaliștii francezi. Alături de el, în boxa celor cercetați stau directorul FMI Christine Lagarde și șeful rețelei de telefonie mobilă Orange, Stephane Richard.
Scheleții din dulapul prezidențial a lui Sarkozy
”Afacerea Bettencourt” sau ”afacerea Gaddafi”, cele două puternice cutremure din mandatul Sarkozy, ar putea fi surclasate de scandalul Tapie. Popularul lui Merkel și-ar putea încheia cariera politică înainte ca resurecția anunțată în 2017 să înceapă, spune și The Independent.
Procurorii francezi afirmă că au dovezi cu privire la un mecanism prin care Sarkozy l-a îmbogățit din banii statului pe prietenul său Tapie. Sarkozy ar fi aranjat ca un complet aparent independent de trei judecători să-i ofere lui Tapie 403 milioane de euro pentru a pune capăt unui litigiu pe care acesta îl avea cu statul de 15 ani, cred magistrații.
Directorul Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, a fost chestionată din de 24 de ore în legătură cu rolul său în această afacere atunci când era ministru de Finanțe. A sfârșit prin a fi audiară ca ”martor” și nu ca ”suspect”, așa cum se preconizase.
Sarkozy poate ajunge în fața Înaltei Curți
Șeful completului de judecată, Pierrre Estoup, și Stephane Richard au fost deja puși sub investigație formală, dar nu e clar dacă ancheta va ajunge până la Sarkozy.
Fostul șef de stat se bucură de imunitate pentru toate deciziile sale din timpul mandatului de la Elysee, excepție făcând doar Înalta Trădare. Însă, potrivit judecătorilor, se pare că acuzele duc la anul 2004, atunci când Nicholas Sarkozy era ministru de Finanțe. Astfel, neogaullistul ar putea ajunge în fața Înaltei Curți.
De asemenea neclar rămâne scopul pentru care Sarkozy s-a străduit să-l îmbogățească pe Tapie, despre care spune că nu are nicio legătură. Suporterii fostului președinte spune că Sarkozy nu a făcut decât să scutească statul de un proces care l-ar fi putut costa nu sute de milioane, ci miliarde. Cu toate astea, procurorii au descoperit că în perioada 2007-2008, Tapie a făcut 22 de vizite la palatul Elysee.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu