Facebook și mai multe site-uri media, parțial inaccesibile în Rusia. Lege controversată: 15 ani de închisoare pentru jurnaliștii ruși care publică „știri false” despre armată

Facebook și mai multe site-uri media, parțial inaccesibile în Rusia. Lege controversată: 15 ani de închisoare pentru jurnaliștii ruși care publică „știri false” despre armată / Foto: Pixabay, de Gerd Altmann
Facebook și mai multe site-uri media, parțial inaccesibile în Rusia. Lege controversată: 15 ani de închisoare pentru jurnaliștii ruși care publică „știri false” despre armată / Foto: Pixabay, de Gerd Altmann

Facebook și mai multe site-uri media au fost parțial inaccesibile vineri în Rusia.

UPDATE:

Camera inferioară a parlamentului Rusiei a adoptat în unanimitate o legislație care impune pedepse de 15 ani de închisoare pentru „știri false” despre armata rusă, într-o sesiune extraordinară vineri, potrivit agențiilor de presă ruse.

Președintele Vyacheslav Volodin a declarat că proiectul de lege va fi trimis vineri Camerei superioare înainte de a ajunge pe biroul președintelui Vladimir Putin pentru semnarea legii.

Știrea inițială:

Facebook și mai multe site-uri media au fost parțial inaccesibile vineri în Rusia, în timp ce autoritățile reprimă vocile critice la adresa Kremlinului, scrie The Moscow Times.

Jurnaliștii AFP din Moscova nu au putut accesa Facebook, precum și site-urile instituțiilor media Meduza, Deutsche Welle, RFE-RL și serviciul în limba rusă al BBC. ONG-ul de monitorizare GlobalCheck a spus, de asemenea, că site-urile au fost parțial oprite.

Pe contul său de Telegram, postul independent Meduza a spus că site-ul său nu mai este disponibil pentru „unii dintre utilizatorii săi” din Rusia, dar a adăugat că nu a primit notificare de la autorități cu privire la un blocaj.

De la invadarea Ucrainei de către Moscova săptămâna trecută, autoritățile ruse au intensificat presiunea împotriva mass-mediei independente, deși libertatea presei în țară erau deja în scădere rapidă.

Jurnaliștii, desemnați „agenți străini” de către autoritățile ruse

La începutul acestei săptămâni, procurorul general al Rusiei a ordonat organului de control al presei din țară să „restrângă accesul” la postul de radio liberal Ecoul Moscovei și la postul independent de televiziune Dozhd. Acele închideri s-au datorat faptului că instituțiile media au refuzat să respecte linia oficială privind războiul din Ucraina.

VEZI ȘI: Rușii, în BEZNĂ, din cauza CENZURII Kremlinului. Radu Tudor: Ecoul Moscovei a fost oprit ultima dată la puciul împotriva lui Gorbaciov

Potrivit Kremlinului, războiul din Ucraina este o operațiune militară, nu o invazie, menită să protejeze Rusia de Occident și vorbitorii de limbă rusă de „genocid”. Zeci de lucrători și instituții media, inclusiv  cei de la Dozhd, au fost recent desemnați „agenți străini” de către autorități, un termen cu nuanțe de epoca sovietică. Statutul îi obligă pe cei desemnați „agenți străini” să dezvăluie sursele de finanțare și să eticheteze publicațiile – inclusiv postările pe rețelele sociale – cu o etichetă sau să plătească amenzi.

Un proiect de lege care prevede până la 15 ani de închisoare pentru orice publicare de „știri false” referitoare la forțele armate ruse va fi examinat vineri la Duma în cadrul unei sesiuni extraordinare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel