Ar putea fi explicația pentru dependența la care poate duce folosirea rețelelor sociale ca Twitter sau Facebook. Un cercetător asigură că atunci când le folosim, creierul produce oxitocină (numit și hormonul iubirii sau al fericirii) în aceeași cantitate ca și în cazul sărutărilor sau îmbrățișărilor.
În acest fel, utilizarea rețelelor sociale produce plăcere, conform unui studiu al profesorului de la Universitatea din Claremont, Paul J. Zak. Pentru acesta, Zak a folosit mostre de sânge recoltate înainte și după utilizarea rețelelor sociale. Mostrele au arătat nivele de hormoni mai mari în cazul oxitocinei, și nivele de hormoni de stres (cortizol) din ce în ce mai mici pe măsură ce utilizarea creștea. Astfel, secreția de oxitocină crește cu aproximativ 13%, iar cea de cortizol scade cu 11%.
Studiul atrage atenția asupra faptului că dependența de rețelele sociale este un proces pur fiziologic. Trebuie analizat mai departe dacă această dependență poate produce boli sau imposibilitatea relaționării sociale reale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News