EXCLUSIV  Faci închisoare dacă nu declari veniturile din criptomonede la ANAF? Avocat: Pot fi întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de evaziune fiscală

Foto Pexels
Foto Pexels

Veniturile realizate de persoanele fizice din tranzacțiile cu criptomonede reprezintă venituri impozabile, anunță ANAF. Ce se întâmplă în caz că nu declarați venitul realizat, explică avocata Oana Arghirescu.

În ultima vreme, sumele declarate din tranzacțiile cu criptomonede au scăzut, iar ANAF bănuiește că nu toată lumea care investește în criptomonede își declară veniturile. Prin urmare, autoritățile au publicat un ghid care îi informează pe oameni despre regulile privind impozitarea câștigurilor din tranzacțiile cu monede virtuale.

Impozitul pe venit datorat pentru aceste venituri se calculează de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra câștigului realizat, determinat ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare și preţul de achiziţie, inclusiv costurile directe aferente tranzacţiei.

Câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacţie nu se impozitează, cu condiţia ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.

Termenul de plată este același ca în cazul Declarației unice

"În cazul în care contribuabilul care a obținut venituri din tranzacționarea de criptomonede, iar valoarea unei tranzacții este de peste 200 lei, iar contribuabilul a declarat venitul, însă nu a achitat impozitul, se vor calcula penalizări de întârziere la suma datorată, iar mai apoi se va declanșa procedura de executare silită.

În cazul în care contribuabilul nu declară deloc venitul realizat din tranzacționarea de criptomonede (acesta se declară prin completarea și depunerea declarației unice), pot fi întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de evaziune fiscală, infracțiune ce se pedepsește cu închisoarea, sau cu amendă, în anumite condiții, în orice caz cu recuperarea prejudiciului creat.", a declarat Oana  Arghirescu, avocat.

ANAF, precizări privind veniturile din alte surse

În aceeași broșură online, ANAF mai anunță că toți contribuabilii care realizează venituri din alte surse datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate dacă estimează pentru anul curent venituri din activităţi independente:

  • venituri din drepturi de proprietate intelectuală

  • venituri din asocierea cu o persoană juridică

  • venituri din cedarea folosinţei bunurilor

  • venituri din activităţi agricole

  • silvicultură şi piscicultură

  • venituri din investiţi

  • venituri din alte surse a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel