FACIAS arată lista obiectivelor ratate de către Guvern

Foto: Gov.ro
Foto: Gov.ro

Primele concluzii ale FACIAS, în proiectul de monitorizare a activității Guvernului României. 

"Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a identificat mai multe obiective „ratate” de către Guvernul României, așa cum au fost ele anunțate la preluarea mandatului, în urmă cu aproximativ patru luni. În aceeași perioadă, FACIAS a lansat un program de monitorizare a activității Guvernului, urmărind cu atenție activitatea Executivului corelată cu obiectivele guvernării.

Ministerul Muncii și-a asumat o serie de obiective, printre care majorarea pensiilor și a salariilor cadrelor didactice, conform reglementărilor legale în vigoare la acea dată. Cu toate acestea, a fost adoptată o Ordonanță de Urgență care prevede înghețarea pensiilor în 2021 și amânarea intrării în vigoare a majorărilor stipulate în lege.

Salariile profesorilor ar putea crește abia din luna septembrie a acestui an, după ce CCR a admis sesizarea guvernului privind aplicarea acestei majorări din septembrie 2020, așa cum prevedea o lege votată în Parlament.

Executivul și-a asumat și limitarea cheltuielilor în sectorul bugetar, inclusiv prin plafonarea sau eliminarea unor sporuri. În practică, cheltuielile de salarizare din sectorul bugetar au crescut semnificativ, după cum anunță chiar premierul, în ciuda tuturor discuțiilor din spațiul public privind plafonarea sporurilor.

Un alt obiectiv asumat a fost eliminarea pensiilor speciale, însă până la această dată singura măsură concretă în această direcție a fost eliminarea pensiilor speciale acordate parlamentarilor. Măsura nu a aparținut actualului guvern, ci a fost adoptată la propunerea PSD.

Cel mai important obiectiv pentru Ministerul Sănătății a fost alocarea a 6% din PIB pentru acest domeniu, însă bugetul pe anul în curs arată o alocare mai mică de 5%.

O altă prioritate asumată în domeniul Sănătății a constat în înființarea a 1.450 de centre medicale în mediul rural, reabilitarea a 110 spitale municipale și orășenești și a 25 de spitale județene, precum și construcția a 10 spitale și maternități noi. Lucrările nu au fost demarate, în prezent Ministerul Sănătății lucrând la elaborarea unui proiect pentru a accesa fonduri europene. Procedura este una de durată și nu poate fi finalizată în cursul acestui an.

După o serie de evenimente tragice, un obiectiv asumat a devenit luarea unor măsuri pentru prevenirea incendiilor în spitale. Până acum nu au fost oferite informații oficiale privind stadiul de realizare al acestui obiectiv.

De asemenea, au fost promise noi tipuri de asigurări de sănătate, însă până în prezent nu a fost luată nicio măsură privind introducerea acestora.

Ministerul Sănătății a promis înființarea unui fond pentru inovație în sănătate și, oficial, proiectul este nefinalizat, aflându-se în faza de execuție. Nu există un termen oficial pentru finalizarea acestuia.

Principala promisiune a Ministerului Transporturilor a fost depășirea a 1.000 de kilometri de autostradă și drumuri expres în România, ceea ce ar însemna darea în folosință în cursul anului 2021 a cel puțin 88 de kilometri. Chiar dacă este încă devreme, până acum nu a  fost dat în folosință niciun kilometru nou de autostradă.

Proiectul de monitorizare a activității Guvernului României este în acord cu misiunea FACIAS, de a apăra drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor și de a combate abuzurile instituțiilor publice asupra cetățenilor", transmite FACIAS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel