Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atenția asupra faptului că România continuă să înregistreze întârzieri semnificative în transpunerea directivelor Uniunii Europene în legislația națională.
În prezent, țara noastră este vizată de trei proceduri de infringement inițiate de Comisia Europeană, iar în 2025 riscă deschiderea a încă 15 proceduri similare din cauza neimplementării integrale a legislației europene, ceea ce înseamnă că România ar putea fi obligată să plătească sancțiuni financiare substanțiale, afectând bugetul național și implicit pe toți cetățenii.
În prezent, Comisia Europeană a deschis trei proceduri de infringement împotriva României pentru netranspunerea la timp a directivelor în domeniul răspunderii civile auto și al emisiilor de gaze cu efect de seră. Aceste întârzieri pot atrage sancțiuni financiare semnificative și pot afecta credibilitatea României în cadrul Uniunii Europene.
FACIAS subliniază că, pentru 15 directive ce au termen de transpunere până la sfârșitul anului 2024, România riscă declanșarea unor noi proceduri de infringement dacă acestea nu vor fi implementate integral. De asemenea, în aprilie 2023, Comisia Europeană a inițiat deja o procedură de infringement împotriva României, acuzând transpunerea defectuoasă a Directivei 2014/17/UE privind creditele ipotecare. Deși România a informat Comisia că a transpus integral această directivă, Comisia consideră că anumite aspecte esențiale nu au fost implementate corespunzător, în special în ceea ce privește posibilitatea intermediarilor de credite autorizați în alte state membre de a-și desfășura activitatea în România fără autorizări sau înregistrări suplimentare.
FACIAS amintește că, de la aderarea sa la Uniunea Europeană, România a fost subiectul mai multor proceduri de infringement din cauza neîndeplinirii obligațiilor de transpunere și implementare a legislației europene. Aceste proceduri au vizat diverse domenii, inclusiv mediul, justiția și energia. De exemplu, pe 10 decembrie 2020, România a plătit amenda de 3 milioane de euro pentru netranspunerea la timp a Directivei (UE) 2015/849 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului. În plus, în 2023, România a fost sancționată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu o sumă forfetară de 1,5 milioane de euro pentru neînchiderea a 31 de depozite de deșeuri neconforme, la care se adaugă penalități de 600 de euro pe zi pentru fiecare depozit rămas neînchis până la conformarea completă.
FACIAS va continua demersurile sale pentru a determina responsabilii să identifice și să implementeze soluții eficiente, astfel încât România să evite sancțiuni financiare și să își îndeplinească obligațiile asumate în cadrul Uniunii Europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci