Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a transmis o solicitare către compania Primăriei Capitalei care administrează parcurile și spații verzi din București – ALPAB – pentru a vedea câți bani se risipesc anual, în condițiile în care parcurile arată din ce în ce mai rău. Acțiunea face parte din campania FACIAS, „Închideți Robinetul Risipei”!
Tot mai mulți bucureșteni sunt revoltați că marile parcurile din București arată, de la zi la zi, tot mai rău. Malurile lacurilor sunt la un pas să se prăbușească, aleile se degradează zilnic, iar spațiile verzi sunt din ce în ce mai inexistente, fiind înlocuite cu pământ. De ce s-a ajuns aici? Din cauza ignoranței, din cauza incompetenței, din cauza risipei? Un cumul al acestora? FACIAS a încercat să afle care este suma de bani pe care a cheltuit-o Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement (ALPAB) în acest an, care sunt investițiile realizate și planurile pe viitor, așa că a făcut o solicitare oficială în acest sens.
ALPAB a răspuns solicitării și a transmis datele cerute, însă analizând informațiile, situația este revoltătoare. Administrația spune că a cheltuit aproape 2 milioane de euro pe diverse amenajări, plantări de copaci sau gazon. Cu toate acestea, parcurile din București sunt într-o stare deplorabilă, fapt ce indică mai mult o risipă decât o investiție.
Planuri mari, realizări puține
În răspunsul trimis către FACIAS, administrația parcurilor și spațiilor verzi a trecut în revistă „realizările”. Printre acestea, ce a ieșit în evidență a fost numărul de copaci plantați – 108. De-a lungul Dâmboviței 70 și în fața Teatrului Național 38. Asta în condițiile în care Primăria Sectorului 3 susține că plantează anual aproximativ 10.000 de copaci. De 100 de ori mai mult. În plus, ALPAB a mai amenajat aproximativ 10.000 de metri pătrați cu gazon sau flori. Un pic mai mult decât un teren de fotbal. În schimb, la întrebarea FACIAS în ceea ce privește proiectelor în curs, ALPAB e campioană la planuri. Are de gând să reabiliteze parcurile Carol I, Regele Mihai I (Herăstrău) și Cișmigiu, dar și amenajarea spațiilor verzi de pe Bulevardul Regina Elisabeta.
FACIAS subliniază discrepanța majoră între cheltuielile raportate de ALPAB și rezultatele vizibile în teren și solicită o revizuire urgentă a modului în care sunt alocați și cheltuiți banii publici, cu accent pe transparență și eficiență, pentru a îmbunătăți calitatea spațiilor verzi și, implicit, nivelul calității vieții în mediul urban.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News