FACIAS: Persoanele cu handicap, în continuare o bătaie de joc pentru Guvern

Guvernul eșuează, din nou, în adoptarea măsurilor necesare
Guvernul eșuează, din nou, în adoptarea măsurilor necesare

Joi, 12 septembrie, are loc cel de al doilea termen de judecată în procesul în care Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a dat în judecată Guvernul României, solicitând necesitatea implementării de urgență a unor modificări legislative cruciale pentru drepturile persoanelor cu dizabilități.

FACIAS a solicitat instanței să oblige Guvernul să modifice cât mai repede, conform legii, două acte normative esențiale:

Hotărârea Guvernului nr. 23/2022 privind organizarea și funcționarea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.Hotărârea Guvernului nr. 234/2022 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.

Legea nr. 96/2023, care a adus modificări importante Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, obligă Guvernul să adopte modificările necesare în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a noilor reglementări, termen care a expirat la data de 19 mai 2023.

În ciuda caracterului imperativ al acestei obligații legale, Guvernul eșuează, din nou, în adoptarea măsurilor necesare. FACIAS subliniază importanța acestor modificări, care vizează aspecte critice pentru persoanele cu dizabilități, printre care:

- accesibilizarea clădirilor în care îşi desfăşoară activitatea unităţile şi instituţiile de învăţământ prin asigurarea, în interiorul acestora, a adaptărilor specifice fiecărui tip de handicap;

- asigurarea de către unităţile şi instituţiile de învăţământ cel puţin a unei toalete accesibilizate pentru persoanele cu handicap, pentru persoanele cu handicap locomotorşi cu mobilitate redusă;

- rampe şi/sau, după caz, sisteme electronice ori automatizate de acces, elevatoare sau lifturi.

Cu toate acestea, Guvernul invocă în mod repetat excepții procesuale, cum ar fi lipsa de interes, lipsa capacității de folosință și inadmisibilitatea acțiunii, toate fiind respinse de instanță. În loc să urgenteze implementarea modificărilor legislative, Guvernul susține că nu există un refuz în soluționarea cererii FACIAS, invocând procedurile speciale de elaborare a Hotărârilor de Guvern. De asemenea, argumentează că instanța nu poate obliga Guvernul să adopte măsurile necesare, deși legea impune acest lucru.

FACIAS consideră această atitudine inacceptabilă, întrucât legea obligă Guvernul să acționeze prompt și să adopte măsurile necesare pentru protecția persoanelor cu dizabilități, un segment vulnerabil al societății care nu poate fi ignorat. În contextul în care legislația este clară și termenul legal a fost depășit, FACIAS solicită ferm instanței să intervină și să oblige Guvernul să-și respecte obligațiile legale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel