Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii si Inspectia Judiciara cu privire la o serie de incalcari ale legii care privesc activitatea din ultima perioada a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. FACIAS atrage atentia asupra mai multor fapte care au determinat in randul cetatenilor un sentiment de neincredere in justitie, de frustrare si de revolta impotriva modului in care votul lor a fost reinterpretat ca o afacere judiciara.
[caption id="attachment_220572" align="alignleft" width="310"] Foto: Mediafax[/caption]Astfel, FACIAS semnaleaza mai multe aspecte privind incalcarea normelor de procedura la preluarea listelor electorale. Conform prevederilor legale ale Legii 3/2000 si Legii 35/2008 si actelor normative subsecvente de punere in aplicare pe perioada procesului electoral, toate documentele cu privire la desfasurarea scrutinului sunt gestionate exclusiv de Biroul Electoral Central si structurile similare din teritoriu aflate sub coordonarea sa. Mai mult, societatea comerciala de la care a preluat Parchetul General inscrisurile, nu era abilitata sa le predea intrucat nu le primise in posesie conform legii.
De asemenea, prin deschiderea unei cercetari penale erga omnes privind posibilitatea votului multiplu, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a incalcat principiul nevinovatiei, considerand ca potentiali infractori toti cetatenii care si-au exercitat votul in cadrul scrutinului din data de 29 iulie 2012.
In sesizare, FACIAS sustine ca Parchetul General avea dreptul sa solicite si sa primeasca neintarziat listele electorale de la sectiile de votare unde s-au semnalat si depus plangeri penale privind savarsirea infractiunii de vot multiplu, insa este abuziva preluarea in integralitate a listelor de la toate sectiile de votare organizate pe teritoriul Romaniei, care exced eventualelor plangeri penale. Parchetul General si-a incalcat atributiile de serviciu atunci cand a preluat sarcina de verificare a votului multiplu, ca o activitate generala de analiza si control stabilita prin lege in sarcina Autoritatii Electorale Permanente.
Totodata, in cererea adresata CSM, FACIAS face referire la conduita Parchetului General care, este de natura a incalca drepturile electorale ale persoanelor care au participat la votul din 29 iulie, prin aceea ca secretul votului este garantat de lege prin accesul limitat la intreaga documentatie a scrutinului doar de catre Biroului Electoral Central si a operatorilor Autoritatii Electorale Permanente.
In aceeasi sesizare, FACIAS reclama comportamentul Parchetului General in conflictul politic existent in Romania, precum si efectele pe care acesta le are asupra increderii populatiei in sistemul de justitie, ambele de natura a pune sub semnul intrebarii caracterul democratic si neechivoc al exercitiului drepturilor electorale.
Parchetul ICCJ s-ar putea face vinovat, in opinia FACIAS, si de incalcarea prevederilor art. 99 lit h) din Legea 303/2004 atunci cand procurorii Parchetului General au inceput cu prioritate cercetarea penala referitoare la scrutinul din data de 29 iulie 2012, desi aceiasi magistrati nu au solutionat nici pana in prezent cele peste 12.000 de sesizari si plangeri penale cu privire la incalcarea legilor privind alegerile prezidentiale din 2009 si alegerile europarlamentare din 2009. In cazul acestora, Parchetul General nu a finalizat cercetarile si, mai mult, si-a declinat competenta in favoarea Parchetului Judecatoriei Sectorului 2. Aplicarea diferentiata a normelor privind competenta materiala arata ca activitatea Parchetului General poate fi interpretata ca fiind partinitoare, favorizand pe unii cetateni in detrimentul altora.
Mai mult, potrivit FACIAS, intarzierea in solutionarea plangerilor din 2009 afecteaza un numar semnificativ de sesizari si plangeri penale care au o durata de intarziere mai mare de 6 luni de zile, incalcandu-se astfel in mod flagrant dreptul de petitionare si acces la justitie a petentilor care au formulat acele plangeri. In acest sens, Inspectia judiciara este in masura sa analizeze si sa constate o posibila incalcare a regulamentelor CSM de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
In urma sesizarii transmise, CSM va analiza si actele de procedura ale Parchetului care pot influenta controlul jurisdictional de legalitate al Curtii Constitutionale a Romaniei cu privire la procedurile de organizare si desfasurare a referendumului desfasurate in baza Legii nr. 3/2000 coroborata cu Legea nr. 47/1992. In cadrul acestei proceduri jurisdictionale, Curtea Constitutionala a amanat pronuntarea, solicitand anumite documente si informatii de la diferite entitati. In acest context, in lipsa inscrierii in fals sau a sesizarii facute de Curte, interferarea cu probatoriul administrat in cauza prin actiunea Parchetului General dispus din oficiu este, potrivit FACIAS, de natura sa influenteze cursul judecatii cauzei aflate pe rolul Curtii Constitutionale.
Prin conduita sa, Parchetul General realizeaza presiuni asupra Curtii Constitutionale atat direct, cat si indirect, prin recalificarea probelor aflate in cursul judecatii.
“Este obligatia Inspectiei Judiciare si a CSM sa intervina inainte ca prejudiciile increderii in justitie sa devina ireparabile, pentru ca aceasta va afecta independenta sistemului judiciar pe termen mediu si lung. Un sistem care sa zadarniceasca votul popular si care se plaseaza manifest partizan politic si deschide un parcurs periculos in relatia justitie – politic – societate. In fata evidentei pentru opinia publica, CSM si Inspectia judiciara au obligatia de a opri de indata manipularea votului popular prin intimidari judiciare impotriva celor chemati sa raspunda la intrebarea politica a societatii cu privire la rezultatul referendumului.” se arata in cuprinsul documentului.
Toate persoanele interesate, care vor sa se alature acestui demers, pot accesa site-ul www.facias.org pentru a face parte din randul semnatarilor sesizarii transmise in atentia CSM si a Inspectiei Judiciare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News