Facilităţi fiscale pentru diminuarea risipei alimentare

Facilități fiscale pentru cei care donează alimentele aflate aproape de data expirării. 

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în unanimitate, o propunere legislativă care prevede facilităţi fiscale pentru cei care donează alimentele aflate aproape de data expirării, acestea fiind excluse din sfera livrărilor supuse plăţii TVA, scrie Agerpres. 

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea alin.(8) al art.270 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, precum şi modificarea Legii nr.217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, în scopul "creării cadrului propice organizării de reţele de plasare a alimentelor între donatori şi beneficiari şi de valorificare a produselor agroalimentare improprii consumului uman", precizează raportul comisiei de specialitate.

Ce prevede proiectul 



Potrivit proiectului, "operatorii economici care transferă alimente prin donare, potrivit prevederilor prezentei legi, beneficiază
de facilităţile fiscale prevăzute la art.25 alin.(4) lit.c) pct.4 - 6 şi la art.270 alin.(8) lit.d) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare".

Nu este cuprinsă în sfera de aplicare a TVA livrarea "alimentelor destinate consumului uman, cu data-limită de consum aproape de expirare, dacă transferul acestora este efectuat potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare", mai prevede proiectul.

"Transferul alimentelor către operatorii receptori se face în baza unui contract încheiat cu respectarea prezentei legi. Alimentele transferate se consideră a face obiectul darului manual în sensul art.1011 alin.(4) din Legea nr.287/2009 privind Codul Civil, indiferent de valoare", au mai stabilit deputaţii.

Organizațiile beneficiare 

Proiectul introduce şi definiţia operatorilor receptori (organizaţiile beneficiare) ca fiind "operatorii din sectorul agroalimentar care desfăşoară activităţi înregistrate/autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, ce răspund de respectarea legislaţiei din domeniul igienei alimentelor după preluarea acestora de la operatorii donatori".

În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul modifică şi completează în mod corespunzător Normele metodologice de aplicare a Legii nr.217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, republicată, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.51/2019, precum şi Normele metodologice de aplicare a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.1/2016, la propunerea Ministerului Finanţelor Publice, a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării
Rurale şi a Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Camera Deputaţilor este for decizional. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel