Prin eliminarea "tarifelor reglementate", piața de energie electrică va fi complet liberalizată pentru clienții non-casnici, începând cu 1 ianuarie 2014, potrivit Legii nr. 123/2012, ceea ce înseamnă că orice companie, indiferent de dimensiune, își poate alege furnizorul de energie electrică și poate beneficia de o ofertă negociată de pe piața concurențială.
Deși acest lucru duce la un preț cât mai bun pentru consumatorul non-casnic, pentru consumatorii care nu optează pentru un contract negociat în regim concurențial, începând cu 1 Ianurie 2014 ei vor fi trecuți automat, unilateral, de către furnizorul actual la un tarif sensibil mai mare decât cele negociate de pe piața concurențială.
Liberalizarea pieței de energie electrică presupune un plan gradual de liberalizare conform căruia până la sfârșitul anului 2020 și consumatorii casnici să aibă acces la energie liberalizată.
Îndemnul furnizorilor către companiile care nu au optat pentru un contract negociat în regim concurențial este evident în favoarea acestuia, pentru a le ajuta să preîntâmpine situația trecerii la dezavantajosul preț stabilit unilateral menționat mai sus.
Un exemplu în acest sens este platforma online curentieftin.ro, unde firmele, indiferent de dimensiune și de consum pot primi oferte avantajoase direct din fața calculatorului, simplu și ușor.
Curentieftin.ro este o platformă online care se adresează tuturor firmelor, indiferent de mărime sau de consumul de energie electrică, cu o oferta de furnizare de energie electrică în regim concurențial, în funcție de cantitatea de energie electrică consumată.
Rămâne de văzut, pentru 2014, câte firme vor sesiza oportunitățile liberalizării energiei, dar și pericolul de a rămâne blocați într-un regim tarifar dezavantajos dacă nu iau din timp măsuri de adaptare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News