Facturi mai mari la curent, de la 1 iulie 2024. Cu cât vom plăti mai mult

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Facturile la curent cresc de la 1 iulie 2024.

Facturile la curent ar urma să crească de la 1 iulie 2024. Aceste scumpiri vin în urma creșterii tarifului pentru serviciile de sistem, transmite Antena 3 CNN. Astfel, potrivit estimărilor specialiștilor în energie, de luna viitoare, tariful pentru serviciile de sistem se vor scumpi cu aproximativ 40%, adică vor crește de la 9,17 lei la 12,84 lei/ MWh.

VEZI ȘI: Reforma impozitelor locale. Adrian Negrescu: Nou impozit pe mașini. Impozitele pe locuințe ar putea crește de 4 ori

Cei mai afectați de aceste scumpiri vor fi românii care au un consum mai mare de 300 kwh. Acești consumatori vor plăti cu aproximativ 2 lei în plus la factură. În același timp, consumatorii cu un plafon mediu de 125 de kwh vor resimți o scumpire de 63 de bani/ lună de la 1 iulie 2024.

Prețul energiei va fi plafonat până în primăvara lui 2025

Precizăm că schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică continuă încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, până în 2026, la piața liberă, potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptată recent de Guvernul Ciolacu. Actul normativ prevede și noi plafoane, mai mici, pentru consumatorii casnici și pentru companii.

VEZI ȘI: Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025

Conform datelor furnizate de operatorul pieței OPCOM, prețul mediu al energiei electrice pe piața de achiziție pentru ziua următoare (PZU) pentru luna mai 2024 a atins 406 lei/MWh. Comparativ cu luna aprilie 2024, când prețul mediu era de 298 lei/MWh, această creștere de 36% a fost una notabilă, iar din acest motiv s-a decis menținerea plafonării prețurilor la energie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel