Agenția Federală de Rețea a Germaniei avertizează că facturile la încălzire ale nemților se vor tripla.
Autoritatea de reglementare a energiei din Germania estimează că este posibil ca nemții să-și vadă facturile lunare de încălzire triplate anul viitor din cauza scăderii importurilor de gaze rusești.
„Pentru cei care primesc acum factura la încălzire, plățile se dublează deja – și asta înainte de a lua în considerare războiul din Ucraina”, a declarat Klaus Muller, șeful Agenției Federale de Rețea, pentru RND.
„Din 2023, clienții trebuie să se pregătească pentru facturi cel puțin triplate”, a spus el, adăugând că prețurile de pe piață au crescut de șapte ori în unele cazuri, conform Al Jazeera.
Germania se pregătește de cele mai negre scenarii. În tot mai multe orașe sunt lansate celule de criză și se pun la punct planuri de urgență, pe fondul crizei energetice. Multe dintre sălile de vaccinare au fost transformate în centre de încălzire pentru cei care nu își vor permite să-și plătească utilitățile în sezonul rece, transmite Realitatea Plus. Totodată, în unele regiuni sălile polivalente în care au avut anterior loc competiții sportive și expoziții, vor deveni, de asemenea, săli comune unde oamenii se vor putea încălzi. Deja mulți dintre germani se confruntă cu probleme majore, după ce prețurile au explodat la utilități și alimente.
În alte localități din Germania autoritățile vor să stingă luminile în clădirile publice pe timpul nopții. Oficialii îndeamnă oamenii să economisească energie electrică pentru a putea facilita umplerea depozitelor de gaze până la iarnă. În prezent, Germania este puternic dependentă de gazul rusesc.
În acest context, economistul Mircea Coșea a fost întrebat în cadrul emisiunii "Controversat" dacă și pe români îi așteaptă aceeași soartă.
"Domnule profesor, orice român care se uită acasă la televizor la o asemenea știre, că o țară precum Germania, o economie atât de puternică, să vină cu astfel de măsuri, să pregătească adăposturile foamei, evident că se întreabă: Pentru noi ce urmează? În Cazul nostru ce se face? Ce măsuri trebuie să se ia? Suntem sau nu în siguranță? Suntem sau nu la adăpost? pentru că ați văzut decizia pe care au luat-o rușii sub pretextul serviciilor de mentenanță, dar dacă se prelungește această măsură? Cum ne afectează pe noi, românii?", l-a întrebat Ionela Arcanu pe Mircea Coșea (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu