Alimentele noi autorizate, noua denumire pentru făina de insecte, au trecut de votul Senatului. Nu se pot folosi în produsele tradiționale. 66 dintre senatori au votat pentru propunerea legislativă.
Publicitate
Alimentele noi autorizate, noua denumire pentru făina de insecte, a trecut de votul Senatului, care a adoptat, marți, propunerea legislativă privind utilizarea insectelor în produsele alimentare şi comercializarea acestor produse în România, transite Agerpres. Totodată, operatorilor economici li se interzice includerea noilor alimente în prepararea produselor prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate. Au fost înregistrate 66 de voturi ”pentru”, 10 ”împotrivă” şi 12 abţineri.
Proiectul de act normativ a fost iniţiat de social-democraţii Marcel Ciolacu, Alfred Simonis, Radu Oprea şi Diana Tuşa şi a intrat în circuit parlamentar în aprilie 2023.
Comisiile raportoare (de agricultură şi economică) din Senat au înlocuit în proiect sintagma ”făină de insecte” cu alimente noi autorizate.
Potrivit unui amendament introdus de comisiile raportoare şi însuşit de plen, sunt enumerate Regulamentele europene în ale căror anexe sunt precizate formele de utilizare (congelată, pastă, uscată, pudră, parţial degresată), condiţiile în care pot fi utilizate alimentele noi în produsele alimentare, categoriile specifice de alimente în care se pot utiliza şi proporţiile maxime admise.
”Se interzice prepararea şi comercializarea produselor sub denumirea utilizată iniţial, dacă acestea au printre ingrediente alimente noi autorizate. În denumirea produselor se utilizează denumirile legale sau denumirile curente sau denumirile descriptive care conţin în mod obligatoriu una dintre sintagmele cu..., din... urmată de denumirea alimentului nou autorizat, indiferent de proporţia acestuia în produsul finit”, se mai arată în propunerea legislativă.
Pe eticheta produselor alimentare se va regăsi denumirea alimentului nou autorizat astfel:
- vierme galben de făină uscat, congelat sau sub formă de pudră, în funcţie de forma utilizată;
- larvele gândacului de făină sub formă congelată sau de pastă;
- pulbere parţial degresată de greier de casă;
- lăcustă călătoare congelată/uscată/pudră/întreagă.
Totodată, proiectul de lege mai stabileşte că pe etichetele produselor alimentare care conţin alimente noi (larvele gândacului de făină/ lăcustă călătoare/ vierme galben de făină/ greier de casă) trebuie să se menţioneze că acest ingredient poate cauza reacţii alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la acarieni şi/sau crustacei şi produse derivate din acestea.
Menţiunea trebuie să apară în imediata apropiere a listei ingredientelor.
Nerespectarea prevederilor legii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 100.000 lei, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor făcându-se de către reprezentanţii Autorităţii Naţionale Pentru Protecţia Consumatorilor.
Legea va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.
Citește și: Românii mănâncă de 20 de ani făină din insecte, din Mexic, Peru sau Africa de Sud
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu