EXCLUSIV  Interesele FAIR-MediaSind. Culisele grevei - Cum s-au sucit „negociatorii” contractului colectiv de muncă

Răzvan Ioan Dincă, Șeful Societății Române de Radiodifuziune, a vorbit despre negocierea contractului colectiv de muncă în cadrul Societății Române de Radiodifuziune. El a explicat că negocierea contractului colectiv de muncă este o obligație legală, conform Legii 41, și nu o inovație. De asemenea, acesta a subliniat că echipa care a negociat anterior a stabilit limitele salariale pentru personalul de conducere și cel de execuție, subliniind că nu ar trebui să fie responsabil pentru deciziile anterioare legate de salarii.

Astăzi, 1 octombrie, angajații Societății Române de Radiodifuziune declanșează o grevă de avertisment din cauza nemulțumirilor legate de salarizare. Răzvan Ioan Dincă a declarat că nu cunoaște în detaliu organizarea sindicală, dar a menționat că cei cu care s-au purtat negocieri pentru contractul colectiv de muncă au reprezentativitate pe ramură. 

„Aș vrea să înțelegem cu cine negociați, pentru că nu toată lumea se simte reprezentată de FAIR-MediaSind.”, a spus Anca Murgoci, redactor-șef DC News.  

„Din păcate, nu cunosc foarte bine modul de organizare sindicală. Știu că cei cu care am negociat, până nu demult, contractul colectiv de muncă au reprezentativitate pe ramură, dar în ceea ce privește reprezentativitatea lor în Radio România, nu cred că e extrem de relevantă, mai ales că membrii lor fac parte dintr-o altă categorie prestigioasă a Radioului Public, și anume din categoria adresată muzicienilor. Adică cei mai mulți membri din MediaSind, din Radio, sunt din zona muzicienilor.

Cum știți, noi avem Orchestra Națională Radio, Big Band-ul Radio, Orchestra de Cameră Radio, Corul Academic Radio și Orchestra de Muzică Populară Radio. Deci avem formații muzicale multe, iar dintre ei, cei mai mulți par a fi membri de acolo.

Jurnaliștii nu știu cât de reprezentați sunt în această federație, dar legea spune că ei sunt reprezentativi pe ramură. Mai departe, nu știu foarte bine cum funcționează organismele sindicale. Sincer să fiu, singurul criteriu pe care îl am e acela al onestității în relația cu un partener. Atunci când discuți, să nu-i promiți ceva ce nu poți să faci și să faci când îi promiți.”, a spus Răzvan Ioan Dincă. 

 

2. -imagine fara descriere- (razvan-ioan-dinca_60484000.jpg)

 

„Aș dori să nu mai fim comparați cu alte societăți"

Șeful Societății Române de Radiodifuziune a subliniat că, în negocierea contractului colectiv de muncă, este important să recunoască unicitatea Radio România ca societate de sine stătătoare, distinctă de alte organizații care nu produc radio. Acesta a menționat că fiecare societate are un mod diferit de administrare, iar atunci când se analizează contractele colective ale altor instituții, este esențial să se țină cont de realitățile specifice ale Radio România.

„Ce ați vrea să se scrie în contractul colectiv de muncă?”, a întrebat Anca Murgoci.

„În primul rând, aș pleca de la ideea că noi suntem Radio România, adică suntem o societate de sine stătătoare, necomparabilă cu alte societăți care nu mai produc radio, ca misiune publică în România, și aș vrea să plec de la această premisă, a unicității noastre, să nu mai fim comparați cu alte societăți din cadrul aceleiași Legi 41, pentru că modul de administrare a fiecărei societăți în sine este diferit.

Din păcate, acest lucru este o realitate și atunci când ni se pune pe masă un contract colectiv de muncă al altor societăți, nu putem să pornim de la el, noi trebuie să pornim de la realitățile noastre.", a spus Răzvan Ioan Dincă. 

 

„Eu nu știu cum să mă apăr asupra a ceva ce nu am făcut"

Răzvan Ioan Dincă a clarificat că negocierea contractului colectiv de muncă nu este o inovație, ci o obligație legală stipulată în Legea 41. El a sugerat că etalonul ar trebui să fie fostele contracte colective. De asemenea, acesta a subliniat că echipa care a negociat anterior contractele a stabilit limitele salariale pentru personalul de conducere și cel de execuție, iar el nu ar trebui să fie tras la răspundere pentru deciziile anterioare.

„Mai avem un aspect. Acest contract colectiv de muncă nu e invenție, nici a lui Dincă, nici al lui MediaSind. Este o obligație, într-un fel legală, prevăzută în Legea 41, care a fost încheiat, în decursul timpului, de multe ori. Nu e primul contract colectiv de muncă.

Ar trebui ca etalonul să fie fostul contract colectiv de muncă și cel de dinainte de fostul contract colectiv de muncă, să împrumutăm într-un fel din istoria Radioului - care aduce un anumit tip de performanță - lucrurile bune și să le eliminăm pe cele rele.

Din cât cunosc, anteriorul contract colectiv de muncă și cel de dinainte au fost încheiate de aceeași echipă care acum spune că salariile personalului de conducere sunt extraordinar de mari, ei vorbind acolo de o sumă brută, și salariile personalului de execuție sunt extraordinar de mici, atunci vorbind de o sumă netă. Dar ei au negociat limitele maxime și minime în 2017, nu Dincă.

Eu nu știu cum să spun, cum să mă apăr asupra a ceva ce nu am făcut.", a spus Răzvan Ioan Dincă la la DC News și DC News TV. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel