Pedepse cu închisoarea de până la doi ani pentru distribuirea de ştiri false.
Cei care publică informaţii false sau înşelătoare (fake news) pot primi pedepse cu închisoarea de până la doi ani, potrivit unei legi promulgate de către preşedintele Kenyei, Uhuru Kenyatta. Legea este considerată de către organisme internaţionale şi experţi ca fiind un pericol pentru jurnalişti, transmite EFE.
"O persoană care publică în mod intenţionat date false, înşelătoare sau fictive, ori dezinformează cu intenţia ca datele să fie tratate ca autentice (...), va fi sancţionată cu amendă de cel mult cinci milioane de şilingi (42.000 de euro) şi pedeapsă de până la doi ani de închisoare", stipulează noua lege privind computerele şi criminalitatea informatică.
În plus, o dispoziţie introdusă în parlament de partidul de guvernământ creşte pedeapsa, la 10 ani, dacă informaţia de tip fake news încearcă să provoace haos sau violenţă.
"Acuzaţia de informaţie falsă poate fi folosită de autorităţi ca o formă de cenzură a mass-media"
Asociaţiile profesionale kenyene văd noua lege ca o încercare de a limita libertatea presei. Şi pentru fostul director executiv al Asociaţiei Avocaţilor din Kenya, Apollo Mboya, acuzaţia de fake news poate fi folosită de autorităţi ca o formă de cenzură a mass-media.
Săptămâna trecută, Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) a cerut preşedintelui kenyan să nu promulge legea, care fusese aprobată de Parlament.
"Parlamentarii kenyeni au adoptat o amplă lege care caută să incrimineze libertatea de exprimare, cu jurnalişti şi bloggeri prime victime în cazul în care legea este promulgată", a explicat atunci coordonatoarea CPJ pentru Africa, Angela Quintal.
Totodată, legea împotriva fake news va permite autorităţilor să caute şi să confişte date informatice şi să le intercepteze în timp real, cu amenzi de 42.000 de euro şi până la trei ani de închisoare pentru hackeri.
citeste si
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci