Prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu, expert al Uniunii Europene pentru dezvoltarea unei strategii împotriva fake news-ului spune că în mod automat gândurile oamenilor se îndreaptă către războiul informațional și propagandei, însă ar fi vorba de un spectru mult mai larg.
Expertul Alina Bârgăoanu spune că în România, fake news-ul este generat de jurnalismul de slabă calitate, de satira sau pamfletul duse la extrem.
"Există tentația ca atunci când vorbim despre fake news să sărim direct la și acțiuni legate de războiul informațional. Acest fenomen denumit într-o modalitate imperfectă cu termenul de "fake news" acoperă un spectru mult mai amplu. Un subiect relevant ar fi jurnalismul de slabă calitate. Senzaționalismul dus la extrem poate fi de asemenea o sursă de fake news. Satira, pamfletul duse la extrem, pot fi o sursă de fake news. Până să ajungem la propagandă computațională sau inclusiv la război informațional cred că ar trebui ca în România să medităm la toate sursele de fake news. Pentru a putea combate acest fenomen, părerea mea de expert este că trebuie să medităm la tot spectrul de manifestări," a spus Prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu la DCNews Live.
Vezi răspunsul complet:
Recent, Comisia Europeană a numit în urma unui proces public de selecţie, 39 de experţi în cadrul grupului la nivel înalt constituit pentru a contribui la dezvoltarea unei strategii la nivelul Uniunii Europene, în vederea combaterii fenomenului ştirilor false („fake news) şi a dezinformării în mediul online.
Printre cei 39 de experţi se numără şi prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu