Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre fake news-ul despre dronele rusești doborâte de România
MApN a desființat fake news-ul despre dronele rusești doborâte de România, după ce în spațiul public au apărut astfel de informații, asta pentru că inițial pe Twitter o publicație poloneză care urmărește desfășurarea războiului de la graniță, a scris că România ar fi doborât dronele rusești care se aflau în spațiul aerian ucrainean. "Aceste aşa-zise informaţii nu au niciun fundament real", a punctat MApN, menționând că mesajele respective "pretind că România ar fost vizată de atacurile cu drone ale Federaţiei Ruse executate în ultimele zile şi că mijloacele de apărare antiaeriană ale Armatei României dislocate la frontieră ar fi executat foc asupra acestora".
"Atacurile executate de Federaţia Rusă au vizat infrastructura portuară ucraineană de la Dunăre şi nu obiective de pe teritoriul României, iar forţele şi mijloacele Ministerului Apărării Naţionale dispuse în zona frontierei cu Ucraina nu au executat, în nicio astfel de situaţie, foc asupra mijloacelor de atac ale Federaţiei Ruse", a precizat MApN.
Aceste informații au fost dezmințite și de către Nicolae Ciucă, care a afirmat că "nu putem doborî rachete sau drone din spațiul aerian ucrainean, indiferent cât de aproape de România ar zbura ele. Așa ceva este ilegal".
Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat acest subiect în direct la Antena 3 CNN.
"Textul apărut în ziarul polonez e ceea ce numim război hibrid sau dezinformare de tip militar. Lucrurile stau în felul următor: înainte de summit-ul NATO, președintele Zelenski a cerut oficial ca România și Polonia să doboare rachetele rusești care sunt pe cale să atingă teritoriul ucrainean. România, aici în sud și în est, Polonia în vest. S-a hotărât ca discuția să aibă loc la summit-ul NATO de la Washington. Înainte de summit cu o zi sau două, Polonia a anunțat că va doborî rachetele rusești dacă ele vor traversa teritoriul polonez, ceea ce nu s-a întâmplat des, înțeleg că au fost doar câteva cazuri, deci nu cele care urmau să cadă din Rusia în Ucraina, ci cele care cine știe cum survolau teritoriul polonez. Polonezii sunt foarte atenți și hotărâți în privința atacului mârșav al Federației Ruse. La NATO nu s-a hotărât asta (doborârea dronelor rusești n.r.), România nu a făcut asta, Polonia nici ea nu are dreptul să facă asta, spațiul NATO e spațiul NATO, dincolo de asta nu se trage un glonț și cred că Polonia în momentul acesta încearcă marea cu degetul ca să spun așa.
E vorba doar despre România și Polonia pentru că noi am avea capacitate și suficientă graniță ca să contribuim la doborârea rachetelor rusești, că rușii nu ar putea să riposteze împotriva bateriilor aeriene pentru că ar lovi în teritoriul NATO, de asta Zelenski s-a gândit la acest artificiu, dar nici noi nu putem să facem asta decât într-o singură situație - dacă hotărăște partenerul american și în consens la nivelul NATO. Partenerul american nu a hotărât asta la summit-ul NATO, dar unii din Polonia probabil că mai încearcă și dau astfel de informații care sunt dezmințite. Până la urmă noi trebuie să sprijinim cu tot ce se poate și foarte serios Ucraina pentru că Ucraina se apără pe ea, dar apără și civilizația, inclusiv civilizația occidentală în fața barbarismului, dar cum a spus Beniamin Netanyahu în congresul american, în niciun caz să intrăm de capul nostru în război direct cu Rusia. Una e să dai echipamente militare și bani și alta e să participi efectiv la acțiunile de luptă", a declarat Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News