Mai multe informații care circulau în mediul online s-au dovedit a fi false
A doua zi a invaziei ruse din Ucraina a fost însoțită de alte imagini false sau înșelătoare, care circulau pe rețelele de socializare, pretinzând că provin din zonele de conflict, scrie BBC. Unele materiale arată acțiuni militare care provin, de fapt, din conflicte mai vechi, în timp ce alte videoclipuri virale s-au dovedit a fi mai greu de verificat.
Un clip video văzut de BBC s-a dovedit că are mai mulți ani vechime și a fost vizionat de peste 27 de milioane de ori într-o singură zi, în timp ce altul era format din filmări ale unor jocuri video.
Surse verificate, dovedite a fi false.
Postările înșelătoare au venit din surse „oficiale”, precum și de la utilizatori „obișnuiți” a rețelelor sociale.
Un exemplu a fost un tweet postat de contul verificat al Ministerului ucrainean al Apărării.
Imaginile unei lupte aeriene sunt însoțite de descrierea „un MiG-29 al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate distruge Su-35 al ocupanților ruși”. Cu toate acestea, este vorba despre un joc video din jocul Digital Combat Simulator World. Nu este prima dată când filmările jocului sunt folosite pentru a ilustra acțiunea militară.
Un clip cu imagini vechi, etichetate incorect a fost vizionat de peste 18 milioane de ori pe platforma TikTok. Materialul pretinde că arată trupe ucrainene „înfruntându-se” cu soldații ruși la o bază aeriană.
Deși arată o confruntare între forțele ucrainene și ruse, cei care au analizat veridicitatea au constatat logic că imaginile au fost filmate în 2014, în timpul anexării Crimeei, la baza aeriană Belbek de lângă Sevastopol.
Același filmare a fost difuzat de BBC Turcia la acea vreme, după ce a fost difuzat de televiziunea turcă.
Un videoclip, care a fost postat atât pe Facebook, cât și pe Twitter dintr-un cont neoficial care susține forțele armate ale Ucrainei, arată așa zisa distrugere a personalului și echipamentului rus în Ucraina, văzută prin vizorul unei drone.
Cu toate acestea, este vorba despre un film din Siria filmat în 2020. Noua versiune vede imaginea răsturnată, probabil în încercarea de a preveni verificarea prin instrumente de căutare inversă a imaginilor. Postarea de pe Twitter a fost ulterior ștearsă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci