Fake news, unul dintre principalii dușmani ai comunicării

fake news
fake news

Orașul Sevilla a găzduit, în luna septembrie, al patrulea congres al Asociației Comunicatorilor de Biotehnologie din Spania (BioComunica 2018). Una dintre principalele teme a fost legată de știrile falsificate, așa-numitele fake news, una dintre problemele care afectează puternic comunicarea științifică. La ora actuală impactul lor este mult mai puternic, în condițiile extinderii rețelelor de socializare.

Unul dintre aspectele subliniate a fost faptul că știrile false au existat întotdeauna, dar acum au o difuzare mai ușoară prin comunicarea digitală.

Daniel Mediavilla, cunoscut gazetar spaniol, a explicat că noi toți credem anumite lucruri pentru că ne fac să ne simțim mai bine.

„Cu toții dorim să credem în ceva și consumăm mass-media ca o modalitate de a relaționa cu lumea. Dacă citiți un mediu care confirmă prejudecățile voastre, veți citi mai mult. Acolo sunt plasate știrile falsificate, care sunt diseminate cu intenție." a subliniat el. „Este o chestiune dincolo de adevăr, unde ceea ce contează este ce simți despre o anumită afirmație , chiar dacă nu este adevărată. De aceea este foarte dificil să lupți împotriva lor, pentru că, de fapt, lupți împotriva dorinței utilizatorului de a crede", a explicat jurnalistul

Pe de altă parte, conform participanților la congres, deși rețelele de socializare contribuie la o mai rapidă răspândire a informațiilor false, doar una din zece persoane utilizează aceste rețele ca sursă de informații primare.

Concluzia generală a fost că mass-media "nu este un canal potrivit pentru formarea societății și a indivizilor. Chiar dacă o facem indirect, dacă ne punem în slujba educației și formării, ne pierdem independența".

În timpul dezbaterilor, s-a pus problema in sarcina cui ar trebui să cadă responsabilitatea pentru lupta împotriva știrilor false. Biocomunicatorii au căzut de acord că mass-media nu sunt responsabile exclusiv pentru educarea cetățeanului, ci ar trebui să fie o acțiune comună cu administrația, oamenii de știință și centrele de cercetare. „Știința trebuie învățată la școală și nu este menirea jurnaliștilor și nici a oamenilor de știință să ia locul profesorilor.", s-a arătat în concluziile dezbaterilor.

Articolul original este disponibil pe http://fundacion-antama.org/fake-news-en-ciencia-una-realidad-que-ha-existido-siempre/

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel