Verificarea informațiilor înainte de a le distribui este una dintre cele mai bune piedici în calea propagării fake news, arată un nou studiu. Deși în ziua de azi e ușor să verifici o informație, cei mai mulți oameni le preiau și le distribuie fără niciun fel de ezitare.
Un nou studiu realizat de doctorul în comunicare M. Laeeq Khan, profesor la Universitatea Ohio, și de Ika Karlina Idris, absolvent al Facultății de Comunicare din Jakarta, Indonezia, a constatat că mai mulți factori determină capacitatea cuiva de a detecta dezinformarea din social media și de a nu propaga fake news. Studiul publicat în jurnalul Behavior and Information Technology arată și că examinând anumiți factori, este posibil să se prevadă dacă cineva va distribui fake news.
„Fake news-urile – adică știrile false - și distribuirea lor ar putea fi considerate pe bună dreptate problemele majore ale timpului nostru. Aproape orice alt studiu din acest domeniu nu reușește să sublinieze rolul vital al indivizilor în stoparea răspândirii dezinformării", a spus Khan.
Studiul a cerut celor 396 de participanți să își evalueze abilitățile pe internet, stima de sine și experiența în mediul online, precum și atitudinea lor față de verificarea a informațiilor, credința în veridicitatea lor și cât de des au distribuit informații fără a le verifica.
În urma analizei, cercetătorii au ajuns la concluzia că vârsta, clasa socială sau sexul utilizatorilor de social media nu influențează puternic modul în care ei distribuie informațiile. Contează însă mass media, abilitățile de navigare online și experiența pe care o au indivizii în ceea ce privește verificarea informațiilor de pe Internet.
„Utilizatorii online ar trebui să posede o atitudine de scepticism sănătos față de orice informație le este furnizată. O astfel de atitudine, de verificare a informațiilor de către indivizi, se poate dovedi a fi o contragreutate majoră la dezinformarea online care este în creștere", a spus Khan.
„S-a constatat că abilitățile de verificare a informațiilor, cum ar fi simpla căutare pe Google, s-ar putea dovedi benefice în stoparea răspândirii dezinformării", a continuat profesorul.
În timp ce mulți respondenți au declarat că au considerat că este important să împărtășească informații verificate, mulți dintre ei nu aveau abilități de a evalua dacă informațiile pe care le distribuie sunt, de fapt, corecte.
Studiul a constatat că persoanele care au niveluri medii și inferioare de educație, venituri mai mici și persoanele care sunt „noi" pe internet ar avea cele mai mari beneficii dacă ar fi învățate cum să verifice informațiile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu