Elena Cristian, analist DC Business, a declarat că falimentul Euroins este suportat tot de contribuabilul român și atrage atenția asupra lipsei de bani a Fondului de Garantare, care este pus acum să acopere daunele.
'Să nu uităm că am avut 4 falimente în 7 ani: Carpatica, Astra, City și acum Euroins. City și Euroins dețineau împreună 70% din piața RCA. Euroins a fost lăsat, în 3 ani, să ajungă lider de piață, pe locul 1, și în top 3 la asigurări generale. Vorbim despre o companie foarte importantă. Sigur că putem să spunem că se întâmplau o mulțime de lucruri și sunt convinsă că, până la urmă, toată această situație nu a fost așa făcută artificial. Dar dacă Legea RCA nu este acoperitoare și se știa asta... trebuia modificată legea astfel încât să fie reguli mai clare!', a declarat Elena Cristian.
'Nu este vina unui singur om, ci a unui întreg sistem care a lăsat aceste companii să facă astfel de lucruri pe spatele nostru. Până la urmă, sunt 2,5 milioane de polițe. Tot noi le plătim. Ele vor merge la Fondul de Garantare. Cei care vor dori să le răscumpere vor trebui să aibă bani în acest moment ca să își plătească alte polițe, pentru că poate dura până la 2 ani această problemă, care nu este nici pe departe rezolvată. De exemplu, și anul viitor vor mai fi făcute plăți în contul falimentului City de către Fondul de Garantare. FGA, în acest moment, nu are bani.', a zis Elena Cristian.
'Tu, ca autoritate a statului român, minister, parlament și ce alte instituții există în țara asta... de ce nu forțezi ca acest companii să fie reasigurate. Euroins era reasigurat la o companie din propriul grup. De ce nu vrei să le forțezi să facă așa numitele depozite care să fie folosite, la un moment dat, pentru un caz de dificultate de plată. Sunt foarte multe lucruri. Nu trebuie să îi sfătuiesc eu.', a spus Elena Cristian.
'Reglementatorul știa ce trebuie făcut, doar că s-a făcut că mai depune câte o plângere și mai face câte un control pe an. A lăsat 3 ani ca această companie să ajungă în situația de față și acum spune să rezolve Fondul de Garantare. Păi, Fondul de Garantare de unde să aibă bani? Nu tot de la contribuabilul român? Pentru că FGA nu vinde gogoși la colț de stradă ca să facă profit, să aibă bani să acopere situația.', a mai spus Elena Cristian, într-o intervenție telefonică la România TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News