Băncile europene pot rezista unei pierderi de 38% a depozitelor, fără a fi nevoite să vândă bondurile guvernamentale. De asemenea, acestea ar putea vinde urgent active nelichide, arată analiştii băncii Jefferies.
Colapsul Silicon Valley Bank, după retragerile din depozite care au forţat creditorul regional american să vândă în pierdere obligaţiuni de trezorerie a dus la concentrarea atenţie investitorilor pe potenţialele pierderi cu care se pot confrunta băncile care deţin bonduri guvernamentale.
"În urma problemelor de la câteva bănci regionale americane şi a preluării Credit Suisse de către UBS, investitorii caută să găsească legăturile slabe din sistem. Discuţiile celor mai mulţi investitori au în vedere riscul dispariţiei depozitelor şi cum poate fi stopată o astfel de evoluţie", se arată în analiza Jefferies.
Majorările dobânzilor au diminuat preţul stabilit pe piaţă al bondurilor guvernamentale, dar băncile nu trebuie să reflecte aceste evoluţii pentru obligaţiunile suverane deţinute pe care intenţionează să le păstreze până la scadenţă (HTM). Astfel ele evită o lovitură la adresa rezervelor lor de capital.
Dar investitorii sunt îngrijoraţi în legătură cu riscul ca băncile să fie la un moment dat forţate să vândă titlurile deţinute până la scadenţă.
Conform calculelor Jefferies, media băncilor europene ar putea pierde, în teorie, 38% din depozite înainte de a se confrunta cu riscuri semnificative la adresa capitalului, din cauza pierderilor cauzate de titlurile deţinute până la scadenţă sau vânzarea altor active nelichide, scrie Agerpres.
Reglementările privind lichidităţile pe termen scurt, introduse după criza financiară globală, "par să funcţioneze conform aşteptărilor", susţin analiştii. Ei au analizat capacitatea băncilor de a acoperi rapid retragerile din depozite cu pierderi minime sau fără pierderi, faţă de nivelul depozitelor de retail, care conţine 63% din baza medie a depozitelor bancare.
Depozitele de retail sunt o sursă importantă de stabilitate a finanţării deoarece sunt mai rezistente decât depozitele corporate şi nu afectează costul finanţării.
"Analizele noastre arată că Fineco, Swedbank, Credit Agricole şi National Bank of Greece au rezultate relativ bune. Standard Chartered, Santander şi BBVA nu au rezultate ridicate în mod deosebit, dar diversificarea lor geografică trebuie luată în calcul ca un factor care atenuează dificultăţile", susţin analiştii de la Jefferies.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News