Falimentul băncii Silicon Valley (SVB), din Santa Clara, cunoscută drept banca start-up-urilor high tech, va afecta piața criptomonedelor și ”industriile high-tech”, se tem unii analiști ai pieței financiare din SUA. Fondată după un joc de poker, SVB se definea drept ”partenerul financiar al economiei inovative”.
Banca, cu active de 209 miliarde de dolari, a pierdut numai în ultima sa zi de funcționare 42 de miliarde de dolari, retrase de clienții săi, potrivit Reuters. ”Pariuri” pe falimentul băncii s-au făcut încă de acum o săptămână, dar mii de firme care aveau conturile la SVB și mulți investitori de pe piața de capital au rămas doar cu speranța de a fi despăgubiți de Fondul de garantare guvernamental (FDIC), în limita a 250.000 de dolari fiecare... în condițiile în care expunerea poate fi și de zeci de milioane de dolari, pentru unii dintre aceștia.
Primele probleme vor apărea în cazul firmelor care au de plătit salarii din conturile de la SVB. Mai multe companii de plăți au anunțat încă de sâmbătă că nu au putut opera cecurile pentru salariații firmelor pentru care lucrează, din cauză că au conturile la banca falimentară. În zilele următoare pot apărea probleme cu plățile către furnizorii de software, de servicii cloud etc.
Eșecul SVB poate amplifica criza de pe piața criptomonedelor, care este susținută cu rezerve de numerar din bănci. Cel puțin de una dintre companiile care operează cripto recunoaște că are circa 3,3 miliarde de dolari blocate la Silicon Valley Bank și va opri conversia cripto-dolar, iar un creditor pentru cripto-faliment a anunțat că are 227 de milioane de dolari în depozitele de la SVB.
În ultima noapte a existenței sale, Silicon Valley Bank a găzduit în sediul din Santa Clara, pentru circa 50 de investitori de pe piața financiară, o conferință motivațională ”Cum să alegi Wow”, privită de publicația The Verge drept ”muzica orchestrei de pe Titanic”.
SVB a fost fondată în 1983 după un joc de poker și este considerată un motor important pentru finanțarea companiilor high-tech din California. SVB se autodefinea drept „partenerul financiar al economiei inovative” și „banca de bază pentru investitori în înalta tehnologie”.
Banca start-up-urilor a căzut tocmai fiindcă era legată de acestea. Silicon Valley Bank are o mulțime de active în acțiuni la start-up-uri, care valorează mai puțin dacă ratele dobânzilor cresc, pentru că investitorii se mută de la bursă spre depozitele bancare.
În timpul crizei pandemice s-au tipărit bani iar start-up-urile au găsit ușor finanțare. A fost o explozie de start-up-uri care au atras acești bani în exces de pe piață. Când Băncile centrale au crescut dobânzile, investitorii s-au orientat spre depozitele bancare, iar brokerii au vândut ”short” acțiunile start-up-urilor,dar și ale SVB, accentuând criza de capital a băncii californiene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News