Trăiesc după orar marţian, dar fără a-şi deslipi picioarele de pe Terra. Este vorba despre un experiment care îi fac pe oamenii de ştiinţă să îşi schimbe zilnic alarma la ceas pentru a se trezi la ora potrivită.
Autor: Anca Murgoci
Aşa şi-a zis şi familia Oh: cei trei copii şi soţia lui David Oh, coordonatorul zborului celei mai recente misiuni speciale de pe Marte, al cărei protagonist este robotul explorator Curiosity. Pentru ei a fost o „vacanţă marţiană” pentru că luau micul dejun după-amiaza, făceau fotografii în mijlocul străzilor pustii şi mergeau la supermarket la prima oră a deschiderii. Acesta este un experiment care îi ajută pe cercetători să se adapteze ciclurilor diurne şi nocturne ca şi cum ar trăi pe planeta vecină.
Zilele pe Marte sunt puţin mai lungi. Pământul se roteşte în jurul axei sale la fiecare 24 de ore, echivalentul unei zile. În schimb, pe Marte ziua este cu 39 de minute şi 35 de secunde mai lungă. Diferenţa poate părea nesemnificativă, dar se acumulează.
Familia ia micul dejun la ora 15.00, masa de prânz la ora 20.00, cina la ora 02.30 şi desertul la ora 05.00, înainte de a merge la culcare. Pentru a dormi atunci când este lumină afară, ei acoperă ferestrele cu folii de aluminiu sau cu o draperie pentru a nu intra razele soarelui. Ei au un ceas digital programat în funcţie de orarul marţian.
„Este minunat să am toată familia aproape de mine în aventura orarului marţian. Nu este nimic mai plăcut decât să ajungi la 04.00 acasă, după o zi lungă de muncă, iar copiii tăi să te întâmpine fericiţi: tati! şi apoi să meargă la culcare”, povesteşte Oh pe blogul său despre aventura vieţii sale.
Omul de ştiinţă a urmat acest program marţian pentru a superviza misiunea mult mai bine şi pentru a trimite tot felul de instrucţiuni., cum ar fi sarcina ca roverul Curiosity să surprindă detalii de pe Marte, informează BBC Mundo.Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News