Muzeul Municipiului București invită iubitorii de artă la vernisajul expoziției „Familia, Credința și Căminul pictorului Gheorghe Tattarescu”, eveniment care va avea loc joi, 3 noiembrie, la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr 2), începând cu ora 17.00.
Publicitate
„După întoarcerea de la studii din Italia (1845-1851), cea mai mare parte din activitatea artistică a lui Gheorghe Tattarescu și cea mai cunoscută a fost dedicată artei religioase, cu peste 50 de astfel de ansambluri picturale, maestrul dezvoltând un stil personal, între academismul italian şi iconografia tradiţională postbizantină. Această activitate îl va consacra drept cel mai important pictor muralist modern din țara noastră.
Muzeul Municipiului București completează această imagine dezvăluind, prin expoziția „Familia, Credința și Căminul pictorului Gheorghe Tattarescu”, o latură a complexității vieții cotidiene a maestrului. Atât publicul, cât și specialiștii vor avea ocazia de a explora o filă din biografia artistului.
Peste 200 de ani de la nașterea lui Gheorghe Tattarescu
„La peste 200 de ani de la nașterea pictorului timpul validează meritele acestui mare artist și totodată mare patriot și motivează cu prisosință propunerea noastră de a aduce un omagiu celui care a fost o personalitate exemplară a secolului al XIX-lea, un adevărat modelator al gustului pentru frumos al contemporanilor. Pictor de talent, autor de mari ansambluri picturale bisericești, fondator al Școlii de Belle-Arte din București și mentor al unei întregi generații de artiști, membru activ în cele mai importante mișcări socio-culturale ale vremii, Gheorghe Tattarescu (1820-1894) este un nume reprezentativ al culturii române moderne.
Expoziția «Familia, Credința și Căminul pictorului Gheorghe Tattarescu» își propune să evoce portretul cultural eterogen al acestui artist, dar și cadrul familial ca nucleu social. Ambientul căminului său eclectic prin dubla sa formare, orientală și occidentală, este parțial realcătuit din mărturiile materiale menite să evoce latura spirituală – credința ortodoxă, pe cea culturală – implicarea sa în problematica socială a epocii și profesoratul, dar și latura cotidiană, tihna ce o oferă portretele de familie și ale celor dragi și obiectele personale de natură să adauge expoziției o extensie memorială.
În felul acesta, un patrimoniu compus din ceramică românească și europeană de secol XIX, icoane tradiționale, dar și icoane pictate de artist, câteva cărți din biblioteca pictorului, relevante pentru preocupările sale culturale, grafică mică, caiete de schițe și fotografii de familie, va încerca remodelarea iconografiei unei familii importante din secolul al XIX-lea bucureștean, cu detalii din sânul căminului ce o adăpostea.”
Mărturii ale societății bucureștene de secol XIX
„Această poveste vizuală ce descrie și, pe alocuri, interpretează conținutul imaginilor își propune menținerea în atenția publicului larg și de specialitate a personalității și importanței pictorului Tattarescu în cultura și arta modernă românească, aducând în prim plan mărturii valoroase atât pentru valorificarea patrimoniului, cât și pentru cercetarea istoriei artei și a societății bucureștene a secolului al XIX-lea. Toate bunurile culturale mobile expuse fac parte din patrimoniul Colecției Muzeului Gheorghe Tattarescu”, a declarat Rodica Ion, muzeograf și curator al expoziției” arată un comunicat MMB.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu