”În inimile noastre eram niște uriași. Extraordinara poveste a piticilor din Rozavlea” este titlul cărții care este finalmente tradus și în română. Cartea descrie povestea de viaţă a şapte fraţi pitici din comuna maramureşeană Rozavlea, care au supravieţuit ororilor lagărului nazist de la Auschwitz.
Scrisă în limba engleză de Yehuda Koren și Eilat Negev, doi jurnalişti din Marea Britanie, cartea a fost tradusă în acest an în limba română, scrie radiocluj.ro. Iniţiativa a aparținut primarului comunei maramureşene Rozavlea, Vasile Mîrza.
Sunt mândru că în Rozavlea a trăit o familie cu o poveste de viaţă şi un destin fabuloase. Bătrânii din comună îşi amintesc foarte bine de familia Ovitz, de cei şapte pitici şi spectacolele pe care aceştia le susţineau. Noua generaţie ar trebui să citească această carte nu doar pentru a afla povestea celor şapte pitici, ci şi pentru că ea reprezintă o fenomenală sursă istoriografică şi bibliografică," a declarat Vasile Mîrza, primarul din Rozavlea.
Membrii familiei Ovitz, evrei din satul maramureşean Rozavlea, s-au aflat printre sutele de mii de persoane care au fost deportate în lagărele de la Auschwitz.
Alcătuită din cei doi părinţi şi nouă copii – din care şapte liliputani – familia a supravieţuit experimentelor teribile ale doctorului nazist Mengele.
Întorşi din lagăr, cei şapte pitici au alcătuit trupa Liliput şi au devenit celebri datorită spectacolelor de varietăţi pe care le-au susţinut în toată Europa. Iar talentul lor, dar şi imaginea inedită a trupei, i-a dus chiar până la curtea regelui Carol al II-lea.
Din zona comunei maramureșene Rozavlea, au fost deportate aproximativ 150 000 de persoane.
Comuna este celebră și prin prisma faptului că aici și-a petrecut copilăria fostul președinte Ion Iliescu.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News