A murit Suveranul Ordinului de Malta.
"Familia Regală a României a aflat cu tristețe vestea trecerii la cele veșnice a Suveranului Ordinului de Malta între anii 2008-2017, Fra’ Matthew Festing.
Regele Mihai I (în ianuari 2012) și Custodele Coroanei Margareta (în octombrie 2012) au făcut vizite oficiale la Ordinul Suveran de Malta, unde Principele și Marele Maestru Fra’ Matthew Festing a fost o gazdă desăvârșită, plină de compasiune, de erudiție și de recunoștință pentru profunda legătură în domeniul medical și umanitar dintre Ordinul de Malta și România.
Custodele Coroanei a trimis o scrisoare de condoleanțe Suveranului Ordinului de Malta", se arată într-o postare pe pagina de Instagram a Familiei Regale a României.
Fra’ Matthew Festing a fost cel de-al 79-lea Mare Maestru al Ordinului Suveran al Maltei.
Fra’ Matthew Festing a fost în Malta, unde, pe 4 noiembrie, a participat la profesiunea solemnă de jurământ religios al Fra’ Francis Vassallo în Co-Catedrala Sf. Ioan din Valletta. Câteva ore mai târziu s-a simțit rău și a fost dus la spital unde starea lui s-a agravat imediat, potrivit orderofmalta.int
Fra’ Matthew Festing a murit la vârsta de 71 de ani.
Robert Matthew Festing s-a născut în Northumberland, Anglia, în 1949, a fost educat la Ampleforth și St. John’s College Cambridge, unde a învățat istorie. Matthew Festing a servit în Gărzile Grenadier și a deținut gradul de colonel în Armata Teritorială. Expert în artă, cea mai mare parte a vieții sale profesionale a lucrat la o casă internațională de licitații de artă. A fost numit OBE (Ordinul Imperiului Britanic) de regina Elisabeta a II-a și a servit ca unul dintre locotenenții ei adjuncți în comitatul Northumberland.
Fra’ Matthew Festing a devenit membru al Ordinului Suveran al Maltei în 1977 și a făcut jurăminte religioase solemne în 1991. Între 1993 și 2008 a fost Marele Prior al Angliei, primul deținător al acestui rol timp de 450 de ani. În această calitate, a condus misiuni de ajutor umanitar în Kosovo, Serbia și Croația. Era un descendent al lui Sir Adrian Fortescue, un cavaler al Maltei, care a fost martirizat în 1539.
A fost ales Prinț și al 79-lea Mare Maestru la 11 martie 2008, dar a demisionat din funcție la 28 ianuarie 2017.
În cei 10 ani săi la cârma Ordinului, el a călătorit pe cele cinci continente pentru a consolida relațiile diplomatice cu țările și pentru a vedea din prima mână lucrările Ordinului în întreaga lume. El a participat la zeci de pelerinaje ale Ordinului de Malta la Lourdes și alte sanctuare mariane, având grijă personală de pelerinii cu dizabilități.
A fost numit cetățean de onoare al orașului Rapallo, Italia (2008); Pompei, Italia (2014) și Birgu, Malta (2015). A primit diplome onorifice în Litere umane, Universitatea Catolică din America (2009); Doctorat în Divinitate, Universitatea Northumbria (2010); doctor în serviciu public, Universitatea John Cabot (2014); Științe religioase și umane, Universitatea Catolică Santa Maria la Antigua (2016).
View this post on Instagram
Prima recepție de acest fel a avut loc acum 155 de ani, în Sala Tronului din Palatul Regal de atunci, și a fost găzduită de Principele Suveran Carol I, în primul său an de domnie. După aceea, în preajma fiecărui An Nou, Regii Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea și Mihai I au păstrat neîntrerupt tradiția onorării legăturilor diplomatice dintre România și țările lumii. După o întrerupere de cinci decenii, Regele Mihai I a reluat tradiția Serilor Regale anuale ale Corpului Diplomatic în decembrie 1997, la București. Majestatea Sa Custodele Coroanei a găzduit personal aceste evenimente, neîntrerupt, începând din anul 2009. Serile au avut loc la Sala Regilor de la Palatul Elisabeta, în Holul de Onoare al Castelului Peleș și, din anul 2016 încoace, la Sala Tronului din Palatul Regal.
Evenimentul a început cu intonarea Imnului Regal, de către Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, urmată de discursul Custodelui Coroanei Române și de discursul Nunțiului Apostolic, Decanul Corpului Diplomatic străin din România, Arhiepiscopul Manuel Maury Buendia.
A fost prezent la eveniment Alteța Sa Regală Principele Consort
Au luat parte 100 de personalități reprezentând Administrația Prezidențială, Parlamentul României, Guvernul și Ministerul Afacerilor Externe, misiunile diplomatice bilaterale și multilaterale acreditate în România și Casa Majestății Sale.
Discursul Majestății Sale Margareta Custodele Coroanei române - CITEȘTE-L AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu